Ingezonden persbericht


Persbericht 'Dag Ondergronds Bouwen 2011'

Nieuw ministerie IenM presenteert nieuw beleid voor de ondergrond

Dit is een persbericht van de Geopersdienst. Bekijk dit persbericht op internet: http://geopersdienst.createsend1.com/t/y/e/vkltjd/xbyhidur/q/

We gaan het anders doen in Nederland. Het Rijk doet een stapje terug. Provincies en gemeenten krijgen meer invloed op het ruimtelijk beleid. Wat betekent dat voor de verantwoordelijkheden in de ondergrond? Stevenen we af op chaos of op integrale projecten?

Het Centrum voor Ondergronds Bouwen (COB) organiseert op 17 juni de 'Dag Ondergronds Bouwen', waar deze en meer vragen ter discussie staan. Hoog op de agenda staat de 'structuurvisie Infrastructuur en Ondergrond' die vandaag naar de Tweede Kamer is verzonden.

De samenvoeging van de ministeries van VROM en VenW tot het nieuwe ministerie van IenM speelt daarin een belangrijke rol, omdat de verantwoordelijkheid voor infrastructuur en milieu voor het eerst onder één minister vallen. Secretaris Generaal Sieben Riedstra zal ingaan op de ambities van het kabinet voor het nieuwe ministerie. De wethouders Baljeu van Rotterdam en Barendregt van Amersfoort gaan in op de consequenties voor hun gemeente.

Klimaatrobuust bouwen kost gemeenten meer geld
"Met de samenvoeging slaat het Rijk de goede weg in, maar op het gebied van infrastructuur zijn nog heel veel prioriteiten. Zo zal het Rijk extra budget moeten vrijmaken om de meerkosten voor klimaatrobuust bouwen te dekken", zo stelt Jeanette Baljeu, de Rotterdamse wethouder van Haven, Verkeer en Regionale Economie. Baljeu zal tijdens de 'Dag Ondergronds Bouwen' in debat gaan over het Deltaprogramma: hoe houden we het Nederlandse wegennetwerk toegankelijk bij hoog water? Wat zijn de effecten van de verhoogde dijkeisen en het uitdiepen van de waterwegen op de ondergrondse infrastructuur?

Naast twee debatrondes over het Deltaprogramma en 'stedelijke inbreiding' is er ook een presentatieronde waarin negen ondergronds gerichte projecten voor het voetlicht komen. Er is onder meer aandacht voor de klimaattunnel van de toekomst, CO2-opslag onder de Noordzee en de bezwijkboulevard van Scheveningen. Het volledige programma kunt u vinden op http://tinyurl.com/dobcob