Provincie Antwerpen


Wetenschappers uit 29 landen zoeken naar oorzaken van aangeboren afwijkingen bij baby's

Gebruik foliumzuur voor de zwangerschap is te laag in Vlaanderen

17 juni - Internationaal EUROCAT Symposium in Antwerpen

Wetenschappers uit 29 landen komen morgen samen in het Antwerpse provinciehuis om zich te buigen over de oorzaken van aangeboren afwijkingen bij baby's. Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) is organisator van dit 11de Eurocat symposium. In ons land worden jaarlijks bijna 3 % baby's geboren met afwijkingen. De onderzoekers proberen hiervan de oorzaken te achterhalen. Naast de effecten van het milieu, wordt ook gekeken hoe vrouwen mogelijks hun foetus kunnen beschermen. Dr. Vera Nelen, directeur van het PIH, roept alvast alle vrouwen op die zwanger willen geraken om nu al te starten met foliumzuur. "Het gebruik van foliumzuur voor de zwangerschap blijft te laag in Vlaanderen, nochtans heeft onderzoek aangetoond dat foliumzuur het risico op bepaalde afwijkingen verminderd."

Ongeveer 3 % van de baby's in België wordt geboren met een kleine of grote afwijking. Aangeboren afwijkingen zijn er in veel vormen. Baby's kunnen geboren worden met 6 teentjes of 3 vingers, maar ze kunnen ook een klompvoetje hebben, een open verhemelte, het down syndroom of zelfs een afwijking waarbij het kind niet levensvatbaar is.

Het Eurocatteam van het PIH in Antwerpen
Sinds 1989 registreert de provincie Antwerpen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, aangeboren afwijkingen bij kinderen volgens het Eurocat-registratiesysteem (European surveillance of Congenital Anomalies). De resultaten worden vergeleken met de registraties in andere Europese landen. Met 2,7 % aangeboren afwijkingen ligt het Antwerpse gemiddelde iets hoger dan het Europese gemiddelde van 2,3 %. De meest geregistreerde afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart en de bloedvaten, gevolgd door afwijkingen van de ledematen.

Eurocat symposium brengt wetenschappers uit 29 landen samen in Antwerpen Dit jaar is België gastland voor het 11de Internationale Eurocat Symposium. Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) staat in voor de organisatie. Wetenschappers uit maar liefst 29 landen komen hiervoor naar het Antwerpse Provinciehuis. De deelnemers komen uit Oostenrijk, België, Canada, Kroatië, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Macedonië, Portugal, Denemarken, Irak, Marokko, Saoedi-Arabië, Zweden, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Polen, Reunion en Slowakije, .... "We zijn verheugd dat het Eurocat Symposium een groot succes is." vertelt dr. Vera Nelen. "Onze medewerkers besteden veel tijd aan het registreren van de afwijkingen in onze regio. De onderzoeksresulaten die worden toegelicht op het congres tonen aan dat ons werk vruchten afwerpt. Het internationale perspectief is zeer belangrijk. Sommige afwijkingen komen hier te weinig voor waardoor het zoeken naar oorzaken op Belgisch niveau bijna onmogelijk is. Heel concreet hebben wij dit jaar onderzocht of het gebruik van geneesmiddelen van epilepsie of de leeftijd van de vader de kans verhoogt op afwijkingen."

Gebruik foliumzuur nog steeds te laag in Vlaanderen Het nemen van foliumzuur is belangrijk ter preventie van afwijkingen bij baby's. "Wij voeren al twee jaar campagne om het gebruik in Vlaanderen aan te moedigen, nochtans blijft het gebruik van foliumzuur vlak voor de zwangerschap te laag in Vlaanderen." stelt dr. Vera Nelen vast. "Foliumzuur neem je best voor je zwanger wordt". Een afwijking bij een kind roept bij ouders vaak heel wat vragen en zelfs schuldgevoelens op. Vera: "Een geboorte is een blijde gebeurtenis. Wanneer er een afwijking wordt vastgesteld krijgen ouders naast vreugde vaak te maken met teleurstelling, verdriet en boosheid omdat dit hun kind is overkomen. Ze vragen zich af waarom hun kind deze afwijking heeft. Vaak willen ze ook weten of volgende kinderen ook kans lopen op een afwijking en of ze dit op de één of andere manier kunnen vermijden. Op dit moment is er nog steeds weinig bekend over de oorzaken van sommige afwijkingen. Als onderzoekscentrum kunnen wij geen antwoord bieden op individuele vragen maar vi a Eurocat zullen wij blijven zoeken naar oorzaken en tendensen. Pas als we de oorzaak kennen, kan de geneeskunde op termijn ook de afwijking voorkomen."

Praktische info
wanneer:
vrijdag 17 juni 2011, van 9 uur tot 16.30 uur
9.15 uur: inleiding door gedeputeerde Marc Wellens NB Op donderdag 16 juni komen de verschillende partners van het Eurocat register reeds samen in diverse workshops (81 deelnemers). waar:
Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen