Gemeente Hoogeveen

6 juni 2011

Hieronder staan de openbare besluiten van B&WOrgaan: College van B&W
Locatie:
B&W-Kamer
Datum:
maandag 06 juni 2011

* Agenda

* Burgemeester


*

Kwaliteitshandvest

Samenvatting

Het college heeft ingestemd met het kwaliteitshandvest voor de gemeente en het Werkplein. Daarin staan servicenormen, waarop klanten de gemeente en het Werkplein kunnen aanspreken. Het gaat bijvoorbeeld om een maximale wachttijd van 15 minuten aan de balie, teruggebeld worden binnen twee werkdagen en het sturen van een ontvangstbevestiging binnen vijf werkdagen op een brief (bij een e-mail onmiddellijk). Met het kwaliteitshandvest kunnen de gemeente en het Werkplein aan de hand van beloften hoogwaardige en klantgerichte diensten verlenen.

Stukken

* BenW voorstel Kwaliteitshandvest

* Overzicht verschillen in uitvoering kwaliteitshandvest tussen VNG en gemeente Hoogeveen 2011
* Wethouder Hiemstra


*

Woonvisie: focus op aantrekkelijke stad

Samenvatting

De gemeente Hoogeveen heeft de (concept) Woonvisie vernieuwd en vrijgegeven voor inspraak. De Woonvisie is een instrument waarmee de gemeente de woningmarkt kan sturen, regisseren en faciliteren. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Aan de hand van de trends en ontwikkelingen focussen we nog meer op nieuwbouw nabij het stadscentrum en willen we daar meer wervende woonmilieus realiseren met vooral grondgebonden woningen. We willen de dorpen ruimte geven voor nieuwbouw al naar gelang de woningbehoefte. Verder zien we een belangrijke opgave om ook de bestaande woningvoorraad toekomstwaarde te geven door woningaanpassingen (bijvoorbeeld voor ouderen) en maatregelen voor energiebesparing."

Stukken

* BenW voorstel Start vaststelling Woonvisie 2011 tot en met 2020
* Persbericht

* Burgemeester


*

Toezicht kwaliteit kinderopvang 2011

Samenvatting

Door een wijziging van de Wet kinderopvang in 2010 zijn de kosten voor de gemeente aanzienlijk gestegen. Veel extra tijd is in 2010 gaan zitten in aanvragen van gastouders en het omzetten van het gemeentelijke naar het landelijke register kinderopvang. Voor 2011 is daarom een inschatting van de kosten gemaakt. Die komen uit op ruim 21.000 euro, terwijl vorig jaar was uitgegaan van iets meer dan 1700 euro. Extra geld kan niet meer uit de reserves worden gehaald. Daarom worden de kosten verdeeld over de programma's Talentwontwikkeling en Veilig.

Stukken

* BenW voorstel Kosten van gemeentelijke uitvoering Toezicht kwaliteit kinderopvang 2011
* Wethouder Hiemstra


*

Eerste wijziging besluit begraafplaatsen 2011

Samenvatting

Nu begraafplaats Zevenberg in Fluitenberg ingebruik kan worden genomen moet het Besluit begraafplaatsen 2010 worden aangepast. Dit is nodig om de regels in overeenstemming te brengen met het gebruik van de begraafplaatsen. In een aantal artikelen van het besluit wordt Zevenberg toegevoegd.

Stukken

* BenW voorstel Eerste wijziging Besluit begraafplaatsen 2010
* Burgemeester


*

Onkostenvergoeding bij verandering van straatnaam of huisnummer

Samenvatting

Het college heeft een onkostenvergoeding vastgesteld voor particulieren en bedrijven of organisaties bij wijziging van straatnaam of huisnummer. Door een vaste onkostenvergoeding te geven wordt discussie over al dan niet werkelijk gemaakte kosten voorkomen. Particulieren ontvangen 100 euro en bedrijven, instellingen en verenigingen 250 euro als hun adres verandert. De tegmoetkoming is bestemd voor kosten van onder meer verhuisberichten, briefpapier, visitekaartjes advertenties en dergelijke. Door herinrichting van gebieden moet de gemeente soms delen van straten een andere naam geven of opnieuw vernummeren.

14 juni 2011

Hieronder staan de openbare besluiten van B&WOrgaan: College van B&W
Locatie:
B&W-Kamer
Datum:
dinsdag 14 juni 2011

* Agenda

* Wethouder Smid


*

Geen woningaanpassing of verhuizing

Samenvatting

Het college van B&W herroept niet zijn besluit waarin een verhuiskostenvergoeding voor het verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een traplift in de huidige woning is afgewezen. Daarmee volgt het college het advies van de bezwaarschriftencommissie. Volgens een medisch advies kan de aanvrager met steun de trap oplopen.


* Wethouder Hiemstra


*

Acht woningen aan de Veldraai in Nieuweroord

Samenvatting

Het ontwerpbestemmingsplan voor de Veldraai in Nieuweroord is vastgesteld en zal zes weken ter inzage liggen. Het bouwplan wijkt op een klein onderdeel af van het bestemmingsplan. Het geldende plan voorziet in de bouw van vrijstaande of halfvrijstaande woningen. Omdat op dit moment meer behoefte is aan rijtjeswoningen wordt het bestemmingsplan zodanig aangepast dat de realisatie van dat type woningen mogelijk is.

Stukken

* BenW voorstel Vaststelling ontwerpbestemmingsplan Nieuweroord, deelplan Veldraai 2010
* Wethouder Hiemstra

*

Reactie op verkavelingsschets Fluitenberg

Samenvatting

Het college heeft vragen beantwoord van inwoners van Fluitenberg over woningbouw in het dorp.

Stukken

* BenW voorstel Reactie op verkavelingsschets Fluitenberg
* BenW voorstel Reactie op verkavelingsschets Fluitenberg
* Burgemeester


*

Jaarverslag 2010 interne klachtprocedure

Samenvatting

Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag 2010 van de interne klachtprocedure. Er zijn vorig jaar 70 klachten ingediend over gedrag van medewerkers of bestuurders. Een flink deel ging over niet tijdig reageren, namelijk 38. Dat zijn er 12 meer dan in 2009. De gemiddelde termijn voor afhandeling van de klachten is gedaald van 31 naar 20 dagen. Het aantal klachten schommelt al jaren rond de 70. Het merendeel kan door het gemeentebestuur worden afgedaan. Minder dan vijf klagers zochten hun heil bij de Ombudscommissie. Ook dat beeld is al jaren hetzelfde.

Stukken

* BenW voorstel Jaarverslag 2010 van de interne klachtprocedure
* Wethouder Hiemstra


*

Afhandeling uitspraak RvS

Samenvatting

De gemeente moet van de Raad van State een nieuw besluit nemen op een bezwaarschrift tegen de weigering van een bouwvergunning voor een garage. De garage is zonder bouwvergunning gebouwd. De vergunningaanvraag met als doel het bouwwerk te legaliseren werd geweigerd. De rechtbank verklaarde het beroep van de vergunningaanvrager nog gegrond, maar de Raad van State vindt dat de gemeente zich opnieuw over het bezwaarschrift moet buigen.

Stukken

* BenW voorstel Afhandeling van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
* Wethouder Eerenstein


*

Milieujaarverslag krijgt akkoord college van B&W

Samenvatting

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het milieujaarsverslag 2010. In het milieujaarsverslag wordt o.a. aandacht besteed aan het klimaatbeleid, milieucommunicatie, waterbeheer, afval e.d. In 2010 is bijvoorbeeld een eerste aanzet gegeven om de klimaatdoelen van de gemeente te realiseren (een klimaatneutrale organisatie in 2020 en een klimaatneutrale gemeente in 2040).

Stukken

* BenW voorstel Milieujaarverslag 2010

* Milieujaarverslag 2010

* Wethouder Smid


*

Beheersing eikenprocessierups

Samenvatting

Het college heeft het beleidskader voor de beheersing van de eikenprocessierups Noord-Nederland vastgesteld. Het plan is gemaakt door een werkgroep waarin de GGD, Drenthe en Groningen, Staatsbosbeheer en twintig gemeenten, waaronder Hoogeveen, inzitten. Het gaat om gezamenlijke bestrijding van de rups en het delen van kennis en ervaring. Hoogeveen heeft sinds 2009 te maken met de eikenprocessierups waarbij de aantallen rupsen elk jaar fors toenemen.De haren van de rups kunnen huid, ogen en luchtwegen irriteren.De gezondheidsklachten treden ook bij huis- en landbouwdieren op.

Stukken

* BenW voorstel Beheersing eikenprocessierups (EPR)
* Beleidskader beheersing eikenprocessierups Noord-Nederland
* Wethouder Hiemstra


*

Beslissing op bezwaar omgevingsvergunning

Samenvatting

De omgevingsvergunning voor de bouw van een garage aan de Carstendijk in Elim blijft in stand. Dat hebben B&W besloten na advies van de bezwaarschriftencommissie. Wel wordt de motivering aangepast. Tegen de vergunning hadden omwonenden bezwaar gemaakt.

Stukken

* Beslissing op bezwaarschrift omgevingsvergunning
* Uitgaande brief aan Langhout en Wierda over beslissing op bezwaarschrift tegen verleende bouwvergunning Carstensdijk 1 f te Elim
* Advies Bezwaarschriftencommissie op bezwaarschrift tegen verleende bouwvergunning Carstensdijk 1 f te Elim
* Wethouder Hiemstra


*

Hondenfokkerij in Hollandscheveld

Samenvatting

Het college wil de vestiging van een hondenfokkerij aan de Riegshoogtendijk 87 in Hollandscheveld toestaan. De fokkerij is nu nog gevestigd in Pesse. De Raad van State stond een wijziging van het bestemmingsplan niet toe omdat het perceel geen agrarische bestemming had. Daarom wordt nu gekozen voor het maken van een nieuw bestemmingsplan. Het plan ligt de komende zes weken ter inzage.

Stukken

* BenW voorstel Bestemmingsplanwijziging ten behoeve van de vestiging van een hondenfokkerij aan de Riegshoogtendijk 87 te Hollandscheveld
* Wethouder Bargeman


*

Hoe nu verder met parkmanagement op De Wieken?

Samenvatting

Het college stelt de raad op de hoogte hoe het verder moet met het parkmanagement op bedrijventerrein De Wieken nu gebleken is dat er geen draagvlak is voor BIZ-financiering. De gemeente wil bekijken of samen met ondernemers die positief staan ten opzichte van parkmanagement, op basis van vrijwilligheid, ingezet kan worden op bekostiging van de parkmanagementorganisatie. Hierbij zullen ook de ondernemersverenigingen een zeer actieve rol moeten spelen om alle ondernemers mee te krijgen. Overigens kunnen binnen het door ons aan de stichting Parkmanagement Hoogeveen beschikbaar gestelde budget tot het eind van dit jaar de afgesproken taken volgens de minimumvariant gewoon uitgevoerd worden. Continuering van de uitvoering van parkmanagement is geheel afhankelijk van de toekomstige financiering.

Stukken

* BenW voorstel De Wieken

* Uitgaande brief aan leden gemeenteraad over De Wieken
* Burgemeester


*

Inrichting gemeentelijke kolom crisisbeheersing

Samenvatting

De gemeentelijke rampbestrijdingsorganisatie wordt opnieuw ingericht. Dit maakt onderdeel uit van een provinciaal plan voorde verbetering van het functioneren van de crisismanagementorganisatie in Drenthe. Daaronder vallen ook de gemeentelijke rampbestrijdingsprocessen. In de nieuwe structuur wordt gewerkt met minder mensen die beter opgeleid en geoefend zijn.

Stukken

* BenW voorstel Inrichting Oranje is gemeentelijke kolom in de crisisbeheersing
* Verbeterplan Oranje kolom

* Wethouder Eerenstein


*

College akkoord met fietsnota

Samenvatting

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de fietsnota voor de gemeente Hoogeveen. De gemeente Hoogeveen wil het fietsgebruik stimuleren en de positie van de fiets ten opzichte van de auto verbeteren. Hierbij is onder andere aandacht voor verhogen verkeersveiligheid voor fietsers, realiseren van comfortabele en aantrekkelijke routes, aanpakken van fietsendiefstal en realiseren van goede en aantrekkelijke fietsenstallingen. De afgelopen tijd heeft de visie ter inzage gelegen en zijn er twee inspraakreacties binnengekomen. Op twee punten is de visie aangepast. Zo is het knelpunt voor fietsers op het kruispunt tussen de Van Goghlaan/Nicolaas Beetsstraat en de Van Limburg Stirumstraat opgenomen in de nota.

Stukken

* BenW voorstel Fietsnota 2011

* Fietsnota Hoogeveen 2011

* Inspraaknota Fietsnota 2011

* Raadsvoorstel Fietsnota 2011

* Wethouder Bargeman


*

Samenwerking met CJG in gemeente Westerveld

Samenvatting

De gemeente Hoogeveen gaat op verzoek van de gemeente Westerveld uitvoering geven aan de vorming van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in die gemeente. De manier waarop het CJG Hoogeveen is vormgegeven sluit goed aan bij de wijze waarop Westerveld dat ook voor ogen ziet. Een ambtenaar van de gemeente Hoogeveen zal zich de komende twee jaar 16 uur per week bezighouden met het uitvoeren van deze taak. Dit gaat de gemeente Westerveld 70.000 euro op jaarbasis kosten.

Stukken

* BenW voorstel Formeel verzoek gemeente Westerveld tot samenwerking Centrum voor Jeugd en Gezin
* Dienstverleningsovereenkomst CJG Hoogeveen - Westerveld
* Opdrachtformulering vorming Centrum voor Jeugd en Gezin Westerveld aan gemeente Hoogeveen
* Verzoek gemeente Westerveld tot samenwerking Centrum voor Jeugd en Gezin
* Burgemeester


*

Regionaal crisisplan Drenthe

Samenvatting

Het college heeft ingestemd met het Regionaal Crisisplan Drenthe. Het crisisplan vervangt het eigen gmeentelijke rampenplan. Met dit nieuwe plan zullen de Drentse gemeenten beter zijn voorbereid op een ramp of een zwaar ongeval. Het plan beschrijft de organisatie, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden op het gebied van rampenbestrijding en crisibeheersing. Het is een operationeel plan waarin staat hoe in multidisciplinair verband een acute crisis of een sluimerende crisis wordt bestreden en beheerst.