Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn bereidt zich voor op nieuwe rol: bewoners meer aan zet

Zo'n 140 deelnemers kwamen naar de werkconferentie "Netwerken in Apeldoornse buurten" op woensdag 15 juni. Al deze mensen werken in de Apeldoornse buurten en dorpen door hun functie bij wijkraad, woningcorporaties, gemeente, politie, welzijns- of maatschappelijk werk. Het thema dit maal was: eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de burger.

Het college zet in op een grotere eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente Apeldoorn. Om het niveau op het sociale vlak, in de openbare ruimte en qua veiligheid in stand te houden, is een grotere rol van bewoners nodig. Maar hoe stimuleer je of verleid je bewoners om zaken die voorheen door de overheid werden geregeld weer zelf op te pakken? Wat betekent deze nieuwe focus voor de rol van medewerkers in het veld?

Op deze vragen kwamen deze middag vele antwoorden zoals een oproep aan de gemeente om vooral de nieuwe koers heel duidelijk te communiceren naar bewoners en aan partners duidelijk te maken wat er van hen wordt verwacht. Er werd op gewezen dat zo'n nieuwe koers tijd vraagt en dat de overheid bewoners wel moet blijven faciliteren met bijvoorbeeld materialen of locaties.

Deelnemers waren enthousiast over de conferentie. Er werd geanimeerd genetwerkt en er kwam veel input uit de gespreksrondes voor een leidraad. De werkgroep Netwerken in Apeldoornse buurten gaat de input verwerken en komt na de zomer met een leidraad voor werkers in het veld.

Einde persbericht