Ingezonden persbericht


Persbericht
ZLTO tevreden over besluit Hedwigepolder
Alternatieven voor ontpoldering zijn gemiste kans

Het Kabinet heeft met het besluit de ontpoldering van de Hedwigepolder niet door te zetten een goed besluit genomen. ZLTO is nooit voorstander geweest. Maar het besluit om elders in Zeeland natuur te ontwikkelen als herstel voor verloren natuur in de Westerschelde, en daar meer hectares voor aan te wijzen, roept nieuwe vragen en onduidelijkheden op. "Ons gevoel is erg dubbel. We zijn enerzijds tevreden dat de 300 hectare goede landbouwgrond in de Hedwigepolder niet geofferd wordt voor natuurherstel Westerschelde, maar krijgen de bal gewoon keihard terug op een andere plek in Zeeland", zegt ZLTO Zeeland voorzitter Peter de Koeijer.

ZLTO Zeeland heeft al die tijd dat de discussie loopt over de Hedwigepolder gepleit voor buitendijkse herstel van natuur die verloren gaat als gevolg van de uitdieping van de Westerschelde. "Met de nieuwe locaties worden wij opnieuw geconfronteerd met uit productie nemen van landbouwgrond. Door met cijfers en wegingsfactoren te goochelen, handelt het Kabinet ook in strijd met de eigen doelstelling voor het natuurbeleid. Want we gaan in de alternatieven veel meer hectare natuur ontwikkelen in Zeeland dan de 300 hectare van de Hedwigepolder", aldus De Koeijer. Het natuurbeleid van het Kabinet is gericht op versterking van de kwaliteit en niet op uitbreiding van het aantal hectares.

De alternatieven die vandaag door staatssecretaris Bleker (EL&I) zijn gepresenteerd betekenen dat buiten de bestaande Ecologische Hoofdstructuur natuur wordt ontwikkeld. "Dit had anders gekund, als er nadrukkelijker was gekeken naar de bruto opbrengst van de buitendijkse natuurmaatregelen van de Provincie Zeeland en het nu voorgestelde pakket. Zonder wegingsfactor zou buitendijks voldaan zijn aan de afspraak van 600 hectare natuurherstel. Binnendijks hoeft er dan niets meer te gebeuren. Met tegelijk een kwaliteitsimpuls in bijvoorbeeld de Oosterschelde zou Nederland ook een heel mooi rapportcijfer uit Brussel kunnen krijgen," vindt De Koeijer.