Ingezonden persbericht


Persbericht

17 juni 2011

FNLI enthousiast over voorgestelde aanpak Topsector Agro&Food

Rijswijk - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industriie (FNLI) is enthousiast over de vandaag gepubliceerde beleidsagenda voor de Topsector Agro&Food. De FNLI ondersteunt het Topsectorplan Agro&Food, dat vandaag is aangeboden aan Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, daarom van harte. Er ligt nu een gedegen voorstel voor een sectoragenda, gezamenlijk met de agrofoodsector opgesteld, die zwaar inzet op verduurzaming van de keten, het aanjagen van innovatie door meer publiek-private samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en het consolideren en uitbouwen van de exportpositie.

Het Topsectorplan zet in op een duurzame versterking van de concurrentiekracht en het leveren van oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en voedselzekerheid. Hiertoe wordt voorgesteld de innovatie-inspanningen te verdubbelen van ¤75 naar ¤150 mi miljoen per jaar om zo de huidige sterke Nederlandse positie verder uit te bouwen. Voorwaarde is dat de overheid hetzelfde bedrag bijlegt.

De aanbevelingen in het plan, die moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een internationaal leidende en duurzame agrofoodsector, liggen geheel in lijn met het FNLI- rapport De stille kracht: Route voorwaarts voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie dat in november 2010 aan Minister Verhagen is aangeboden.

Vandaag hebben nog acht topsectoren hun plannen aan Minister Verhagen aangeboden. Na de zomer zal het kabinet in een 'bedrijfslevenbrief' zijn reactie op de aangeboden plannen kenbaar maken.

Een samenvatting van het rapport vindt u hier. Het integrale rapport vindt u hier.


- Einde Bericht -