Nationale Bank van Belgie


2011-06-17

Voorlopige resultaten van de voorjaarsenquête 2011 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid

De Nationale Bank van België houdt tweemaal per jaar een enquête naar de investeringen van de ondernemingen uit de verwerkende nijverheid in de strikte zin (dat is ongerekend de ondernemingen uit de bouwnijverheid en de branche "Elektriciteit, gas, water"). Volgens de gegevens van de nationale rekeningen nam de verwerkende nijverheid 16 % van de totale investeringen van de ondernemingen in 2009 voor haar rekening.
Volgens de voorlopige resultaten van de enquête van mei 2011 zouden de investeringen in vaste activa van de verwerkende nijverheid, uitgedrukt in lopende prijzen, in de loop van dit jaar met 20,4 % toenemen, dat is de sterkste stijging die door deze enquête sinds de lente van 1996 werd verwacht. In 2010 bleef het bedrag van de investeringen vrijwel op hetzelfde peil als in 2009. De investeringen namen immers maar met 0,8 % toe.

De door de ondernemingen verwachte stijging van de investeringen voor het jaar 2011 zou zich in de meeste bedrijfstakken voordoen, zij het in uiteenlopende mate. De toename zou zeer sterk zijn in de chemie, de ijzer- en staalnijverheid en de non-ferrometaalnijverheid, de autonijverheid en de overige metaalverwerkende nijverheid. De papiernijverheid en de drukkerijen, alsook de houtnijverheid, zouden in de loop van dit jaar hun investeringen echter terugschroeven.