Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
86 Vragen de heer T.W. Schipper
(ingekomen 17 juni 2011)

In april 2011 werd de bewonersvereniging 'Behoudegein' opgericht, als vertegenwoordiging van de in totaal 234 huishoudens in het complex Oudegeinlaan e.o. De vereniging vertegenwoordigt 145 huishoudens in het complex. 'Behoudegein' heeft bij corporatie Portaal verzocht te worden erkend als bewonersvertegenwoordiging en als zodanig in aanmerking te komen voor (financiële) ondersteuning door Portaal.

Portaal weigert - op grond van de Overlegwet - de vereniging te erkennen als bewonersvertegenwoordiging, omdat die niet alle huishoudens vertegenwoordigt die bij het project zijn betrokken. Dit is aan het bestuur van 'Behoudegein' meegedeeld per brief van 25 mei 2011. De Overlegwet (Artikel 1 f, lid 4), stelt echter slechts de eis dat een huurdersorganisatie de huurders in staat moet stellen zich bij haar aan te sluiten, hetgeen meerdere malen is gebeurd. Hoe kom je anders aan 145 ondersteunende huishoudens?

Het bestuur van 'Behoudegein' heeft Portaal per email van 30 mei 2011 gewezen op dit feit en verzocht om herziening van haar oorspronkelijke weigering. Zonder dat op dit bezwaar van 'Behoudegein' een antwoord is gekomen, heeft Portaal per 17 juni een nieuwsbrief in het complex verspreid, waarin nog steeds het argument van de Overlegwet wordt gehanteerd om de bewonersvereniging niet te erkennen (bijlage 2).

De SP vindt dat Portaal hiermee onjuiste en misleidende informatie geeft aan de bewoners van een complex waar al jarenlang sloop/nieuwbouwplannen voor worden gemaakt, maar waaraan sinds 1984 geen groot onderhoud of woningverbetering meer is uitgevoerd. Opnieuw wordt er op deze manier onrust gezaaid onder de bewoners, die dus in ruime meerderheid vertegenwoordigd worden door 'Behoudegein'.

Onze vragen:


1. Is het college op de hoogte van bovengenoemde voorwaarden in de Overlegwet?
2. Deelt het college de mening van de SP dat Portaal de Overlegwet onjuist interpreteert met haar weigering de bewonersvereniging Behoudegein te erkennen?
3. Deelt het college de mening van de SP dat de bewoners in herstructureringsgebieden recht hebben op tijdige en juiste informatie rondom de ontwikkelingen in hun complex?
4. Is het college bereid om - als partner in het afsprakenstelsel 'Utrecht Vernieuwt' - Portaal te wijzen op de onjuiste handelwijze en berichtgeving en aan te dringen op rectificatie van zowel de weigering tot erkenning van 'Behoudegein' als het bericht in haar nieuwsbrief?
5. Wat vindt het college van het feit dat er al sinds 1984 geen grootschalig onderhoud of woningverbetering aan het complex Oudegeinlaan heeft plaatsgevonden?

---- -- #9
Juni 2011 Inhoud Verslag inloopbijeenkomst Nieuws van de projectleider Vragen? Kom naar het spreekuur Meepraten over het Sociaal Plan Nieuws van de bewonersvereniging in oprichting Brand in de bergingen Beheergroep Nieuws van de gebiedsbeheerder Gezocht: vrijwilliger Nederlandse les Contact Buurtbeheerder Cecile Evers is elke woensdag van 12:00 tot 13:00 aanwezig op de Oudegeinlaan 10. Daarnaast is ze dagelijks van 09:00 tot 10:00 aanwezig op de Huize de Geerlaan 16. Telefonisch is zij te bereiken via het algemene nummer van Portaal 0800-7678225.

Oudegeinlaan, Vronesteinlaan, Nijeveldsingel, Linschotensingel en De Wierslaan Met deze nieuwsbrief houdt Portaal u op de hoogte van de toekomstplannen van uw buurt. Verslag inloopbijeenkomst Woensdag 16 maart vond in het Marcuscentrum een inloopbijeenkomst plaats over de toekomstplannen van uw buurt. Tijdens deze bijeenkomst ontvingen bewoners informatie over de laatste stand van zaken van de plannen en het tijdpad. Bezoekers konden vragen stellen over wat de komende tijd gaat gebeuren en wat dat voor hen betekent. Ook was er informatie over de technische staat van de woningen en de onderzoeken naar de twee varianten: sloop/nieuwbouw en gedeeltelijk sloop/nieuwbouw en gedeeltelijk renovatie.

De opkomst was groot. Voor 16:00 uur waren de eerste bezoekers al aanwezig en naar schatting hebben in totaal zo'n 80 bewoners de bijeenkomst bezocht. Dank u wel voor uw belangstelling. De medewerkers van Portaal beantwoordden veel verschillende vragen. Zo wilden bewoners weten wat de gevolgen zijn van de nieuwbouw voor hun woonsituatie; "Wat wordt de hoogte van de huur?", "Welke woningtypes komen er?" en "Hoe zit het met de woningen die mogelijk worden gerenoveerd?" Een aantal vragen konden al worden beantwoord. Andere vragen nog niet. De onderzoeken die Portaal uitvoert moeten hierop antwoord geven. Nieuws van de projectleider Zoals tijdens de bewonersbijeenkomst is aangekondigd: Portaal doet momenteel onderzoek om op de volgende vragen een antwoord te krijgen: o Hoeveel en welk type woningen kunnen worden gebouwd wanneer alle woningen worden gesloopt en nieuwbouw plaatsvindt? o Hoeveel en welke type woningen kunnen worden gebouwd wanneer de flats aan de Linschotensingel en Nijeveldsingel worden gerenoveerd?

Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Portaal Utrecht De nieuwsbrief wordt verspreid onder de bewoners van Oudegeinlaan, Vronesteinlaan, Nijeveldsingel, Linschotensingel en De Wierslaan.


1 van 3

Nieuwsbrief Portaal Juni 2011

o

o o o o

Wat kost het om de woningen aan de Nijeveldsingel/Linschotensingel te renoveren? En welke kwaliteit is haalbaar? Kan er bijvoorbeeld een lift worden toegevoegd? En hoe kunnen de plattegronden worden verbeterd? Hoe kan het groen blijven in de buurt? Hoe lang moeten bewoners uit hun woning bij renovatie en bij sloop- en nieuwbouw? Wat worden de nieuwe huren en wat worden de nieuwe energielasten? Waarover kunnen bewoners meedenken in de verdere plannen?

Portaal huurt voor dit onderzoek het stedenbouwkundige bureau Faro in en een aantal specialisten op het gebied van bouwkundig onderzoek, plankosten, geluid en archeologie. Voor de onderzoeken is een gezamenlijke projectgroep van gemeente, Portaal en adviseurs opgericht. Na afronding van de onderzoeken organiseert Portaal opnieuw een bewonersbijeenkomst. Hiervoor nodigen wij u uit. Vragen? Kom naar het spreekuur Heeft u vragen over de toekomstplannen van de buurt en wat deze voor u betekenen? Kom naar het spreekuur. Buurtbeheerder Cecile Evers is iedere woensdag van 12:00 tot 13:00 uur aanwezig op de Oudegeinlaan 10. Meepraten over het Sociaal Plan? In het Sociaal Plan komen alle afspraken te staan over de sloop/nieuwbouw en/of de renovatie, de verhuizing en de rechten en plichten van en voor bewoners. Denk aan afspraken over de verhuiskostenvergoeding, de urgenties, de verhuismogelijkheden, terugkeermogelijkheden, de huurprijzen, de begeleiding etc... Portaal wil het Sociaal Plan samen met u opstellen. Wilt u meepraten over wat in het Sociaal Plan moet komen te staan, geef u dan op bij Cecile Evers. Nieuws van de bewonersvereniging in oprichting Portaal vindt het erg belangrijk dat bij een ingrijpend project als de Oudegeinlaan e.o., bewoners vertegenwoordigd zijn. Een goede bewonersvertegenwoording kan immers de zorgvuldigheid in het proces richting bewoners bewaken en ondersteunen bij de inrichting van dat proces. De bewonervereniging Behoudegein vertegenwoordigt 145 huishoudens van de 234 huishoudens. Dit is in strijd met de landelijke afspraken over bewonersvertegenwoordiging die in de Overlegwet zijn geregeld. Hierin staat dat een bewonervereniging alle huishoudens vertegenwoordigt, die bij een project zijn betrokken. Dat betekent dat Portaal de bewonersvereniging Behoudegein nog niet kan erkennen. Brand in de bergingen Vrijdag 13 mei is voor de tweede keer in korte tijd een berging in de Oudegeinlaan uitgebrand. De eerste keer is de brand aangestoken. Het vermoeden bestaat dat ook deze brand is gesticht. De technische recherche van de politie onderzoekt de oorzaak van deze tweede brand. De gemeente, politie en Portaal vinden de brandstichtingen ernstig en vervelend. Wij vinden het belangrijk dat uw woonomgeving veilig is. Het kan de volgende keer echt fout gaan met alle gevolgen van dien. Immers boven de bergingen zijn woningen waar u en uw buren wonen. Brandstichten kan niet. Het bewaken van de veiligheid in de buurt en flats zien wij als onze én ook uw verantwoordelijkheid.


2 van 3

Nieuwsbrief Portaal Juni 2011

Portaal heeft het hek aangepast, zodat deze goed sluit en niet zomaar kan worden open gemaakt. Maar ook als de hekken wel goed afsluiten, staan deze open. U draagt bij aan uw veiligheid door de hekken dicht te laten. Wij vinden het voor uw veiligheid belangrijk om het brandstichten te stoppen, helpt u mee? Beheergroep Vindt u dat uw directe omgeving wel wat aandacht verdiend? Dan is Portaal op zoek naar u! Wij zoeken enthousiaste mensen die de omgeving een warm hart toedragen. Wij willen graag met deze groep bepalen hoe we de omgeving aantrekkelijk en veilig kunnen houden en zorgen dat deze niet verslechterd. Portaal wil namelijk dat u fijn kunt wonen. Bent u geïnteresseerd? Geef uw naam door via info@portaal.nl of loop op woensdag langs bij uw buurtbeheerder, Cecile Evers. Portaal neemt dan contact met u op. Nieuws van de gebiedsbeheerder De bloemetjes worden weer buiten gezet, de examens zijn afgerond en de grote vakantie komt er weer aan.

Vier jonge meiden meldden zich aan om bij ons in de wijk hun maatschappelijke stage te lopen. Zij begeleidden de laatste donderdagen kinderen met spelactiviteiten. Iedereen was razend enthousiast. Woensdag 15 juni rondden zij hun stage af en organiseerden zij de laatste activiteiten in aanwezigheid van hun stagebegeleider en vele kinderen. We wensen hen natuurlijk succes en hopen dat nieuwe leerlingen bij ons hun maatschappelijke stage willen doen! Gezocht: vrijwilliger Nederlandse les Voor de Nederlandse les zijn we opnieuw op zoek naar iemand die les kan geven! De meeste vrouwen zijn inmiddels doorgestroomd naar een andere locatie met een hoger niveau. De vraag om Nederlandse les blijft bestaan. Ook omdat samen een taal leren natuurlijk erg gezellig en nuttig is!


3 van 3

---- --