Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 17 juni 2011

TLN: Advies Topteam bevestiging van ingeslagen beleid

Maak snelheid met uitwerking actiepunten

'Nederland heeft in 2020 een internationale toppositie in de regie en uitvoering van de logistieke keten.' Dit is kern van de boodschap die het Topteam Logistiek(1) vanmiddag presenteerde in het advies aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Transport en Logistiek Nederland (TLN) ondersteunt het advies. De conclusies zijn een bevestiging voor haar eigen beleid waarin gestreefd wordt naar de ontwikkeling van één koepelorganisatie voor logistieke dienstverlening waarin duurzaamheid en innovatie centraal staan. TLN waarschuwt echter dat we niet moeten blijven hangen in ideeën en dat snelheid geboden is met uitwerking van de actiepunten.

Het Topteam Logistiek maakt deel uit van 10 topsectoren. De teams kregen van minister Verhagen de opdracht om binnen hun sector een advies uit te brengen op welke manier zij een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederland. Vandaag werden de adviezen gepresenteerd.

Advies
Het Topteam Logistiek dringt aan op meer samenwerking tussen alle logistieke partijen. Zowel in informatievoorziening als wel in het optimaal combineren van alle verschillende transportmodaliteiten, het aangaan van strategische allianties en stroomlijnen van activiteiten. Daarnaast wordt ondermeer geadviseerd om innovatiebeleid en vestigingsbeleid te versterken door vereenvoudiging en aanpassing van de regelgeving.

Integratie en samenwerking logistieke keten
TLN ondersteunt de doelstellingen en ziet het advies als een steun in de rug voor haar eigen ingeslagen weg. Om de samenwerking en belangenbehartiging binnen het goederenvervoer over de weg te versterken, zijn TLN en KNV Goederenvervoer onlangs gefuseerd. Bovendien wil TLN komende jaren zich sterker maken voor de logistieke belangen van de sector. Met die reden start TLN samen met expediteursvereniging FENEX binnenkort een onderzoek voor verregaande samenwerking of integratie. TLN loopt hiermee vooruit op het advies van het Topteam voor meer integratie, stroomlijning en samenwerking binnen de hele keten.

Acties
Het advies geeft een aantal concrete acties die binnen 3 jaar uitgevoerd moeten zijn. Het Topteam adviseert dat het Strategisch Platform Logistiek (SPL) de uitvoering en actualisatie van het advies op zich neemt. TLN verwacht dat het SPL de verantwoordelijkheid hiervoor neemt en wil graag een bijdrage leveren aan de realisatie van acties. Tevens stelt TLN dat ook topinstituut logistiek Dinalog een belangrijke rol kan spelen in de uitwerking van innovaties in de sector. TLN benadrukt tot slot dat het succes van de actieagenda staat of valt met snelle resultaten. Blijven we te lang hangen in ideeën, dan zullen andere landen niet twijfelen om ons voor te gaan.