Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Landkaart wijst de weg naar tuinen en kastelen
Tips voor uitstapjes in het Nederlands-Duitse grensgebied

BAD BENTHEIM/GRONAU/ENSCHEDE, 17 juni 2011 - Het Nederlands-Duitse EUREGIO-gebbied is rijk bedeeld met parken en kastelen. Voortaan wijst de grensoverschrijdende 'Tuinen & kastelen'-kaart de weg naar 119 bijzondere bestemmingen. Vertegenwoordigers van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT), de vereniging 'Das Münsterland - Die Gärtten und Parks', Grafschaft Bentheim Tourismus e.V. en de EUREGIO presenteerden de nieuwe kaart vandaag op de burcht van Bad Bentheim.

De kaart biedt een overzicht van de gebieden van de monding van de IJssel tot aan de Veluwe bij Arnhem en de aangrenzende Duitse gebieden Münsterland, Grafschaft Bentheim en zuidelijk Emsland. 48 kastelen en 104 tuinen en parken zijn op de kaart aangegeven. Door de verschillende kleuraanduidingen zie je in één oogopslag of het gaat om een tuin of park, een burcht of slot, of om een combinatie van beide.

De geselecteerde objecten vormen een dwarsdoorsnede door uiteenlopende stijlen en tijdperken. Er zijn sier- en rozentuinen bij, maar ook uitgestrekte landschapsparken, verfijnde baroktuinen, zorgvuldig gerestaureerde parken uit de 19e eeuw, moderne stadsparken, deftige landgoederen en kloostertuinen.

Van zo'n 50 bestemmingen vindt u op de achterkant van de kaart beknopte beschrijvingen met nuttige informatie over openingstijden en eventuele toegangsprijzen. Voor verdere informatie zijn telkens de bijhorende internetadressen vermeld. Opgevouwen is de kaart niet groter dan een envelop, zodat ze probleemloos in een jaszak past. De 'Tuinen & kastelen'-kaart is een ideale aanvulling op de euregionale 'Dagjes uit'-kaart en is niet alleen voor tuin- en architectuurliefhebbers een handige metgezel op ontdekkingsreizen door het Nederlands-Duitse grensgebied.

Uitgever van de 'Tuinen & kastelen'-kaart is het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in samenwerking met het GOBT, de regionale Nederlandse bureaus voor toerisme, Münsterland e.V., Kreis Steinfurt, de vereniging 'Das Münsterland - Die Gärten und Parks e.V.', Grafschaft Beentheim Tourismus e.V. en de gemeente Emsbüren voor het zuidelijk Emsland.

De kaart is gratis verkrijgbaar bij het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO, Enscheder Straße 362, D-48599 Gronau, telefoon: +31 (0) 53 4605132, e-mail: toerisme@euregio.nl. Voor meer informatie: www.grensbelevenis.nl.

INTERREG-subsidie
De publicatie van de kaart wordt voor het project 'Toerisme-Marketing Grensregio' in het kader van het INTERREG IV A-progamma 'Deutschland-Nederland' medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De nationale cofinanciering nemen de Ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen en de provincies Overijssel en Gelderland voor hun rekening. Het project wordt begeleid door het INTERREG-programmamanagement bij de EUREGIO.


- einde bericht -

Fotobijschrift: De presentatie van de 'Tuinen & kastellen'-kaart vond op de burcht te Bentheim plaats. V.l.n.r. Friedrich Kethorn, Landrat des Landkreises Grafschaft Bentheim, Erbprinz Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt, Jan Oostenbrink, adjunct directeur-bestuurder EUREGIO, Günter Alsmeier, voorzitter van EUREGIO, Edwin Kok van het GOBT, Thomas Kubendorff, Landrat des Kreises Steinfurt.