Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Geen hondenpoep op het speelveld!
Kinderen in Den Helder en Leeuwarden komen in actie tegen drollenvelden

Wil je lekker met je vriendjes buiten spelen, stap je precies in zo'n vieze hondendrol. Kinderen in de wijk Stad binnen de Linie in Den Helder en de wijk Huizum in Leeuwarden willen het niet meer. Uit onderzoek van TNS-Nipo en Jantje Beton blijkt dat landelijk 2/3 van de kinderen buitenspelen leuker zou vinden als er minder hondenpoep zou zijn. In deze wijken is dat zelfs bijna 80% (Leeuwarden 79%, Den Helder 78 %). Daarom starten de kinderen een actie om aandacht te vragen voor een schone speelplek. Met spandoeken en een als drol versierde lekkernij roepen zij hondenbezitters uit de buurt op om hondendrollen voortaan op te ruimen. De actie in Leeuwarden is op 21 juni, in Den Helder op 25 juni.

Jantje Beton werkt in beide wijken samen met gemeente, kinderen, scholen en buurtbewoners aan een speelwijk waar kinderen vrij kunnen buitenspelen. Hondenpoep op speelplekjes, grasveldjes en stoepen is een belangrijke belemmering voor kinderen om buiten te spelen.

Directeur Rob van Gaal: "Kinderen zijn het zat, dat blijkt uit dit onderzoek en uit de persoonlijke gesprekken die wij met kinderen voeren. Ook ouders hebben genoeg van de smerige jassen en broeken. Samen met de kinderen hebben we deze ludieke acties bedacht om hondenbezitters op te roepen om de speelomgeving schoon te houden" .

Ook gemeenten worstelen met hondenpoep. De regels zijn duidelijk: opruimen! Wie dat niet doet kan een boete krijgen, als men wordt betrapt. Maar handhavers kunnen niet de hele dag aanwezig zijn. Met de acties in Leeuwarden en Den Helder start samenwerking tussen gemeentelijke diensten, buurtbewoners, kinderen en scholen om de hondenpoep te verminderen. Vanaf 21 juni zullen in Leeuwarden drie maanden periodiek drollen worden geteld op het Simon de Vliegerparkje. In Den Helder zullen de kinderen op 25 juni hun voorstellen presenteren.