Europese Commissie ondersteunt door Better Place geleide coalitie voor eerste CO2-reducerende infrastructuurproject

DG Move kent €4,95 miljoen euro toe aan eMobility-project, gericht op verlaging van de CO2-uitstoot en het stimuleren van elektrisch vervoer

BRUSSEL--(BUSINESS WIRE)-- 20110617 --

Een uit acht partners bestaande coalitie onder leiding van Better Place heeft vandaag aangekondigd dat de Europese Commissie hun eMobility-project heeft geselecteerd, “Greening European Transportation Infrastructure for Electric Vehicles” (Milieuvriendelijkere Europese transportinfrastructuur voor elektrische voertuigen), als het eerste en enige project tot nu toe dat wordt ondersteund met fondsen uit DG MOVE’s nieuwe infrastructuurcategorie voor CO2-reductie. De toekenning van €4,95 miljoen euro maakt deel uit van het programma “Trans-European Transport Network”.

Het project behelst het analyseren, testen en implementeren van een uit meerdere vormen van vervoer bestaand netwerk dat de huidige weg- en spoorinfrastructuur gebruikt in combinatie met een oplaadnetwerk voor elektrische auto's. Dit netwerk bestaat uit omwisselstations voor accu's en oplaadpunten die gebruikmaken van duurzame energiebronnen en intelligente transportsystemen. Het is een innovatief project dat zal fungeren als een technologische leidraad voor het creëren van een pan-Europees netwerk voor elektrische auto's. Het project is ontworpen om de CO2-uitstoot van het transportnetwerk te verlagen, een cruciaal beleidsinitiatief voor de Europese Unie. Ook zal het feedback opleveren voor lopend overleg in de EU rondom de nieuwe TEN-T-richtlijnen (2013-2020) en andere initiatieven die de toekomst van transport in Europa helpen vormgeven, waaronder CARS 21.

Zes Europese ministeries van Transport – Denemarken, Nederland, Oostenrijk, Spanje, België en Luxemburg – hebben het project ondersteund tijdens zijn toepassingsfase, wat de hoge mate van interesse van de lidstaten in het consortium toont.

Better Place coördineert het project, dat verder bestaat uit FCC Construccion SA uit Spanje, Verbund AG uit Oostenrijk, de gemeente Kopenhagen, Elia System Operator S.A. uit België, de Technische Universiteit van Denemarken, de gemeente Amsterdam, het Openbare Onderzoekscentrum Henri Tudor uit Luxemburg, en DSB Kommerciel uit Denemarken. Better Place neemt deel aan het project door middel van zijn Europese bedrijfsactiviteiten.

Het 2,5 jaar durende project, dat valt onder het e-Mobility-project van de Commissie met de naam“Greening European Transportation Infrastructure for Electric Vehicles” (2010-EU-91117-P) (Milieuvriendelijkere Europese transportinfrastructuur voor elektrische voertuigen), bestaat uit vier kernonderdelen:

1. Het in gebruik nemen van de eerste omwisselstations voor accu's in Europa – een in Kopenhagen en een tweede in Amsterdam;

2. Het plannen van een netwerk dat bestaat uit omwisselstations voor accu's in heel West-Europa;

3. Een intermodale pilotversie voor mobiliteitsdiensten voor elektrische auto's en treinen in Denemarken, waarvan hier een voorbeeld is te vinden: http://www.betterplace.com/the-company-multimedia-videos-detail/index/guid/dsb-and-better-place-denmark-partner-to-deliver-a-sustainable-transportation;

4. Een beleidsanalyse en -rapport van de voorwaarden die vereist zijn om het inzetten in geheel Europa van een openbaar toegankelijke infrastructuur van oplaad- en omwisselstations voor elektrische auto's te versnellen. http://tentea.ec.europa.eu/en/ten-t_projects/

Een van de hoogtepunten van het project is het debuut van Europa's eerste commerciële omwisselstation voor accu's in Denemarken, dat naar verwachting later in juni zal plaatsvinden. Het omwisselstation voor accu's is onderdeel van een nationaal netwerk, dat bestaat uit omwisselstations voor accu's en oplaadpunten die dit jaar in Denemarken in gebruik worden genomen. De eerste commerciële lancering van de eMobility-diensten is gepland voor het einde van het jaar.

Voor meer informatie over het project:

http://ec.europa.eu/danmark/documents/alle_emner/transport/110221_dk-fichenew_2010-eu-91117-m_draft_en.pdf

Voor meer informatie over de projecten van Ten-T EA:

http://tentea.ec.europa.eu/en/ten-t_projects/

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
MEDIACONTACTEN:
Susanne Tolstrup (Deense media)
Better Place
Telefoon: +45 3135 1190
E-mailadres: susanne.tolstrup@betterplace.com
of
Joe Paluska (internationale media)
Better Place
Telefoon: +1.415.948.9581
E-mailadres: joe.paluska@betterplace.com
of
Lise Mulpas
Elia
Telefoon: +32 478 65 28 90

E-mailadres: lise.mulpas@elia.be