Fototentoonstelling Perceel 235, een Rotterdamse volkstuin

Persbericht van Historisch Museum Rotterdam

FOTOTENTOOSTELLING
PERCEEL 235
een Rotterdamse volkstuin
door Anne Geene
18 juni - 21 augustus 2011
Galerie Dubbelde Palmboom

Voor haar afstudeerproject aan de Sint Joost Academie fotografeerde Anne Geene (1983) twee jaar lang haar volkstuin op Volkstuinvereniging Eigen Hof in Rotterdam. Op haar foto's is geen mens te zien. Wel alles dat bloeit, groeit, kruipt, zwemt en overvliegt in en rond tuin 235.

Geene had voorheen niets met volkstuinen; sterker nog, voor haar was een volkstuintje het toppunt van truttigheid. Toen haar vriend voorstelde een volkstuin te huren, kwam hun relatie onder druk te staan. Eenmaal over de schrik heen, sloeg haar scepsis om in nieuwsgierigheid.

De eerste keer dat ze met een camera de tuin bezocht realiseerde ze zich dat een enkele dag niet genoeg was om haar nieuwe omgeving vast te leggen zoals zij dat wilde. Het werden uiteindelijk twee jaren. Twee jaar waarin ze het leven in tuin 235 in kaart bracht: systematisch, met wetenschappelijke precisie en veel oog voor detail. Ze ving met een net insecten, onderzocht de onderkanten van tuintegels, kweekte bacteriën, groef gaten, dregde de sloot, verzamelde bladeren, hield wolkenformaties in de gaten en fotografeerde alles wat zij tijdens haar monnikenwerk aantrof.
Verleden jaar gaf zij in eigen beheer de resultaten van haar fotografisch onderzoek uit in het boek Perceel 235 / Encyclopedie van een volkstuin. Haar persoonlijke observaties geschreven in de taal van de wetenschap, maar zonder wetenschappelijke pretenties en rijkelijk geïllustreerd met bijzondere fotografie, werden goed ontvangen. Hans Aarsman schreef een lovende recensie en noemde haar een wetenschapper met camera.
In Galerie Dubbelde Palmboom richt Anne Geene een expositie in waarin zij met verschillende fotografische technieken een beeld geeft van de verrassend veelzijdige flora en fauna op een volkstuin in een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland.

Tentoonstelling : PERCEEL 235, een Rotterdamse volkstuin door Anne Geene
Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam Periode : 18 juni t/m 21 augustus 2011
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis

Links:
http://www.museumrotterdam.nl



Razende Robot Reporter