Socialistische Partij


SP Alkmaar :: Weblog

Fractieweblog SP Alkmaar » Tolkendiensten niet meer vergoed? Onderteken de petitie!

Fractieweblog SP Alkmaar Verkiezingen woonruimteverdeling onder jongeren

zaterdag 18 juni 2011

Tolkendiensten niet meer vergoed? Onderteken de petitie!

Minister Schippers wil met ingang van 1 januari 2012 de vergoeding van tolkendiensten in de gezondheidszorg staken. Dit voornemen heeft tot veel afkeurende reacties geleid vanuit de gezondheidzorg. Eind juni beslist de kamer over deze bezuiniging. Donderdag 9 juni begint in de Tweede Kamer de bespreking van de bezuinigingen in de zorg.

Eigen verantwoordelijkheid
De minister ziet het kunnen spreken van de Nederlandse taal als verantwoordelijkheid van de pati?nt. Wanneer dit niet het geval is, wordt er verwacht dat de pati?nt zelf een tolk inschakelt of een familielid of bekende mee te nemen om te tolken. Uitzondering zijn de vrouwenhulpverlening en de gezondheidszorg aan asielzoekers. Tolkendiensten voor deze laatste groep komen ten laste van de begroting van Justitie.

Gevolgen
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie geeft in een reactie aan dat dit voornemen negatief uitwerkt op de kwaliteit van zorg. De WGBO wijst er op dat de hulpverlener in begrijpelijke taal de pati?nt moet informeren over de behandeling. De Veldnormen over de inzet van tolken, mede opgesteld op initiatief van het ministerie, benadrukken de inzet van professionele tolken. Ook de PBG bij monde van bestuursvoorzitter Stephan Valk spreekt zich uit tegen deze bezuinigingsmaatregel.

Protest
Het voornemen van de minister roept veel reacties op. Bijzonder is dat veertig interculturele experts uit twintig landen, waaronder transcultureel psychiaters Laurence Kirmayer en Suman Fernando, in een open brief minister Schippers wijzen op de negatieve gevolgen van haar voornemen.

Wie zich bij dit protest aan wil sluiten kan dit hier kenbaar maken.?Ook GGZ Nederland heeft de petitie ondertekend! Zie het origineel