CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Toekomst kosjere slacht: elke stem zal tellen

za 18-06-2011

Na de hoorzitting over het voorgenomen verbod op onverdoofd slachten waren Joodse sprekers optimistisch. Maar vooral twee kamerleden van de PvdA leken vastbesloten het verbod door te zetten. Volgens Martijn van Dam staat het standpunt van de fractie al vast, maar wil deze zeer zorgvuldig te werk gaan. Alle fractieleden hebben het standpunt besproken en zullen dat weer doen na zoveel mogelijk mensen te hebben gehoord, stelde Van Dam. Hun partij houdt zondag een ledenraad om de opvatting over onverdoofd slachten te formuleren: bij een stemming zal de stem van elk Kamerled van belang zijn. Hieronder links naar meningen uit de wandelgangen en de speech van Opperrabbijn Jonathan Sacks.

De Tweede Kamer wil nog deze maand stemmen over een algeheel verbod op onverdoofd slachten. Omdat jodendom en islam het slachten van verdoofde dieren verbieden, zou dit joden en moslims voor de keus stellen duur vlees te importeren uit het buitenland, vegetarier te worden, of te vertrekken naar verdraagzamer oorden.

Enige weken geleden leek het vrijwel zeker dat er in de Tweede Kamer een meerderheid was voor een verbod. Alleen CDA, CU en SGP waren hier principieel tegen, omdat het een aantasting is van de godsdienstvrijheid. Deze partijen hebben samen 28 zetels. De D66-fractie steunde een verbod, maar werd eind mei teruggefloten door haar congres. Dat is tegen een verbod, maar Tweede Kamerleden stemmen 'zonder last of ruggespraak'. Zelfs als D66 tegen stemt, zijn er echter nog stemmen uit VVD, PvdA en PVV nodig om een verbod tegen te houden. Deze drie fracties steunen een verbod, maar herbergen ook tegenstanders.

Voor de Partij voor de Dieren lijdt het geen twijfel: 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet verdoven van dieren ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt'. Maar die zekerheid blijkt allerminst te geven, en zeker niet op basis van het door de PvdD aangevoerde onderzoeken. TNO is daar kritisch over: de conclusies zijn deels gebaseerd op 'veronderstellingen' en 'niet uit te sluiten mogelijkheden' in plaats van feiten.

De Engelse Opperrabbijn Jonathan Sacks is met zijn geloofsgenoten van mening dat 'Sjechieta (joods-religieuze slacht) is op zichzelf een verdoving'. Verdoving verlamt het dier zodat het geen pijn kan tonen, waarschuwde hij donderdag, maar het verlamde dier kan intussen wel pijn voelen. Zeker is dat dieren bij wie het verdovende kopschot mislukt heftige pijn voelen; hun aantal is in Nederland groter dan alle dieren die kosjer worden geslacht bij elkaar.

Dat wij onvoldoende weten over pijnervaringen van dieren blijkt ook uit de grote verdeeldheid hierover onder wetenschappers. Tegenstanders van een verbod stelllen dat men niet mag besluiten tot een zo ingrijpende beperking van de religieuze vrijheid op basis van zulke (wetenschappelijk) zwakke argumenten.

Dat laatste stellen, met de Engelse opperrabbijn, ook tegenstanders onder de rechtsgeleerden. Een verbod zou strijdig zijn met Art.9 van de Europese Mensenrechtenconventie. Er zijn veel maatregelen mogelijk om het welzijn van alle slachtdieren te verbeteren en zowel joden als moslims zijn bereid hieraan te werken.

Een gevolg van de hoorzitting vorige week donderdag is in elk geval dat twee Kamerleden (Ormel en Esmé Wiegman, van de CU) maandag niet alleen het kosjere slachthuis in Amsterdam willen bezoeken, maar ook een regulier slachthuis. Tijdens de hoorzitting werd echter vooral dit duidelijk: het slachten van dieren kan, hoe ook gedaan, voor de mens gruwelijke taferelen opleveren - maar wat de dieren daarbij voelen, is niet met zekerheid vast te stellen.

Opperrabbijn Sacks legde uit waarom hij voor de hoorzitting was overgekomen uit Engeland: een verbod zal tot ver buiten onze grenzen gevolgen hebben. "U staat op het punt één van de oudste religieuze rechten in te perken. Vier eeuwen geleden werd de religieuze vrijheid in Nederland geboren. En nu is Nederland de plek waar diezelfde religieuze vrijheid langzaam begint te sterven," waarschuwde hij. Yusuf Altuntas van het Contactorgaan Moslims & Overheid, zei dat 'de religieuze vrijheden wel onomkeerbaar één voor één worden afgenomen'.

Joël Serphos (CiJO) zei donderdag dat joodse jongeren door het verbod twijfelen of er nog een toekomst voor hen is weggelegd in Nederland. Moslims en Joden zouden een verbod ervaren als een beperking van hun grondrechten en een boodschap dat zij hier niet welkom zijn. Nu dit besef begint door te dringen bij leden van VVD, PvdA en PVV is er een gerede kans dat er in de Kamer geen meerderheid te vinden is voor zo'n verstrekkend besluit op basis van zulke twijfelachtige gegevens.

Opnames uit de Kamer vindt u hier op CIDItv (zij worden nog aangevuld). Nieuws over sjechita vindt u hier.
Zelf uw stem laten horen hierover kunt u op de CIDI-website, en hier.