Ingezonden persbericht


aorta nu

()

CULTURELE ZONDAG GROEN!
KANALENEILAND IN DE SCHIJNWERPERS

zo 19 juni

AORTA ZET WIJKAANPAK IN KANALENEILAND IN DE SCHIJNWERPERS

Op 19 juni staat Culturele Zondag in het teken van Groen! Architectuurcentrum Aorta zet die dag de wijkaanpak in Kanaleneiland in de schijnwerpers met de première van de wijkdocumentaire De perken te buiten en een architectuurwandeling door Kanaleneiland Centrum. Beide programma's vinden plaats op het Arkfestival in Kanaleneiland.

De eerste resultaten van de grootschalige herstructurering in de naoorlogse stadswijk worden zichtbaar. Aorta houdt de vinger aan de pols. Hoe verloopt het transformatieproces? Wat gaat goed en wat kan beter? Ervaar het zelf tijdens de première van de wijkdocumentaire De perken te buiten over de kracht van de buitenruimte in Kanaleneiland Zuid en de architectuurwandeling Kanaleneiland Centrum mét preview in het nieuwste wooncomplex van en door Mecanoo Architecten.

()

DE PERKEN TE BUITEN DOCUMENTAIRE
KANALENEILAND ZUID

(première) 14:30 uur
15.30 uur
16.30 uur

DE PERKEN TE BUITEN
PERSPECTIEVEN OP DE OPENBARE RUIMTE VAN KANALENEILAND ZUID

Architectuurcentrum Aorta en het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland presenteren de wijkdocumentaire De perken te buiten over de kracht van de openbare ruimte in de naoorlogse stadswijk Kanaleneiland Zuid. De documentaire gaat tijdens Culturele Zondag Groen op het Arkfestival in Kanaleneiland in première.

In De perken te buiten onderzoekt filmmaker Ruud Bakker samen met jonge bewoners Guray Carkci, Najim el Allati en Nick Westerterp hoe de openbare ruimte als herboren kwaliteit kan bijdragen aan de herwaardering van Kanaleneiland Zuid. Wat vinden bewoners van de openbare ruimte? Hoe maken zij de wijk leefbaar? Wat zal de op handen zijnde herstructurering veranderen? Wie neemt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de openbare ruimte? Kan Kanaleneiland Zuid mooier, veiliger en levendiger worden? De perken te buiten is tegelijkertijd een levendig wijkportret over ecologische oevers en spontane bloemenperken en een oproep om de handen uit de mouwen te steken. De documentaire De perken te buiten is vanaf 20 juni voor ¤ 7,00 verkrijgbaar bij Architectuurceentrum Aorta, Achter de dom 14, Utrecht

()

ARCHITECTUUR
WANDELING
KANALENEILAND
CENTRUM

14:00 uur
ARCHITECTUURWANDELING KANALENEILAND CENTRUM

(mét preview in wooncomplex De Nieuwe Wereld door Mecanoo Architecten)

In Kanaleneiland Centrum zijn de eerste resultaten van de Utrechtse wijkaanpak zichtbaar: Wooncomplex De Nieuwe Wereld, naar een ontwerp van Mecanoo Architecten zal dit voorjaar worden opgeleverd. Architectuurcentrum Aorta grijpt deze gelegenheid aan om te kijken hoe de grootschalige herstructurering van Kanaleneiland vorm krijgt. We leiden je rond in het heden, verleden en toekomst van Kanaleneiland Centrum.

Programma en sprekers:

Inleiding over de herstructurering door Marlies de Nijs, stedenbouwkundige gemeente Utrecht.

Rondleiding in wooncomplex De Nieuwe Wereld door Inga Hilburg en Huib de Jong van Mecanoo Architecten.

Rondleiding langs oude en nieuwe openbare ruimte door Paul Achterberg van Atelier Quadrat en supervisor van de openbare ruimteprojecten in Kanaleneiland.

Bezoek aan Eiland 8. Creativiteit in de tussentijd. Tijdelijk gebruik van sloopflats.

()

INFORMATIE
Datum
Aanvang
Locatie

Duur
Kosten
Reserveren
DOCUMENTAIRE DE PERKEN TE BUITEN
Zondag 19 juni
14.30 uur (première), 15.30 uur, 16.30 uur
Cinemacontainer Arkfestival, groenstrook langs het Amsterdam Rijnkanaal, Rooseveltlaan t.h.v. Peltlaan, Utrecht ca. 30 minuten
Gratis
Reserveren voor de première (14.30 uur) is noodzakelijk i.v.m. beperkte plaatsen. U kunt zich per e-mail opgeven (aorta@aorta.nu), maar ook telefonisch of aan de balie.

INFORMATIE
Datum
Aanvang
Locatie

Duur
Kosten
Reserveren
ARCHITECTUURWANDELING KANALENEILAND CENTRUM
Zondag 19 juni
14.00 uur
Cinemacontainer Arkfestival, groenstrook langs het Amsterdam Rijnkanaal, Rooseveltlaan t.h.v. Peltlaan,
1,5 uur
Gratis
Van te voren reserveren is noodzakelijk i.v.m. beperkte plaatsen. U kunt zich per e-mail opgeven (aorta@aorta.nu), maar ook telefonisch of aan de balie.