Gemeente Rotterdam

voortgang buurt bestuurt

20 juni 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Hoogvliet heeft sinds dit jaar twee burgerpanels: in Oudeland en Zalmplaat/Meeuwenplaat. Het doel? De veiligheid en leefbaarheid verbeteren.
Buurt Bestuurt

Het Burgerpanel van het project Buurt Bestuurt denkt mee, signaleert problemen en geeft informatie door aan andere bewoners in de wijk.

Dat doet de deelgemeente Hoogvliet dus samen met een panel van bewoners. Dit Burgerpanel denkt mee, signaleert problemen en geeft informatie door aan andere bewoners in de wijk. Zij werken binnen het project samen met de politie, Stadstoezicht en Gemeentewerken. Om de drie maanden is er een bijeenkomst met het panel, de deelgemeente, Stadstoezicht en politie. Het panel kiest dan drie belangrijke zaken uit die aangepakt moeten worden.

Keuzes
Het panel van Oudeland koos in maart de volgende problemen: te hard rijden in de omgeving Tosca/Desdemonalaan en de Rigolettostraat, hondenpoep aan de Marthalaan en Toubadourlaan/Parelvisserstraat. Tot slot grofvuil (omgeving Toscalaan/Desdemonastraat, Troubadourlaan en Marthalaan). Een team waarin politie, Stadstoezicht en Roteb samenwerken, is de afgelopen maanden met de oplossing van deze problemen bezig geweest. Dat gebeurde onder meer door snelheidsmetingen
-en controles en door hondenpoep -en grofvuilcontroles.

Snelheidsmetingen
In de omgeving van de Toscalaan, Desdemonastraat en de Rigolettostraat zijn in maart en april diverse snelheidsmetingen uitgevoerd. Hoewel er enkele excessen zijn gemeten, valt het met de snelheidsovertredingen mee: het merendeel van de automobilisten houdt zich aan de maximaal toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. Bij de Notenkraker aan de Desdemonastraat is van 4 mei t/m 19 mei een matrixbord geplaatst, dat de snelheid van de weggebruiker aangeeft. 85% van de weggebruikers reed 44 km per uur of minder.15% van de weggebruikers reed meer dan 44 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedraagt 47 km per uur.

Hondenpoep
De overlast van hondenpoep is in april en mei aangepakt door Stadstoezicht. Zij hebben tweemaal een actie in burger en tweemaal een actie in uniform uitgevoerd om te controleren of de regels worden nageleefd. Bij de actie op het grasveld aan de
Troubadourlaan/Parelvisserstraatin april zijn diverse bewoners aangetroffen die hier hun hond uitlieten. Ongeveer 70% van deze bewoners hebben de hondenpoep vervolgens niet opgeruimd. Zij ontvingen een procesverbaal.

Grofvuil
Om grofvuil op te sporen, heeft Stadstoezicht samen met Roteb begin april op drie tijdstippen een actie uitgevoerd in de omgeving van de Toscalaan, Desdemonastraat, Troubadourlaan en de Marthalaan. Er is in deze gebieden weinig grofvuil aangetroffen. Het aangetroffen vuil is direct opgeruimd. Op 30 mei is een buurtschouw gehouden. Het algemene beeld wat betreft het grofvuil is dat de omgeving goed op orde (schoon) is. In de hele omgeving worden zwervende winkelwagens aangetroffen en bij een woning stonden vuilniszakken op de stoep terwijl het geen vuilophaaldag was. Ook zijn er zogenoemde weesfietsen aangetroffen die gestickerd werden. De eigenaars kregen een week om hun eigendom op te halen.

Lees in de volgende nieuwsbrief over de acties in Zalmplaat/Meeuwenplaat