Gemeente Barneveld


Geen herbouw van voormalig stationsgebouw in Barneveld

Het voormalige stationsgebouw in Barneveld wordt niet herbouwd. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen, ProRail en de projectontwikkelaar die het station wilde realiseren, besloten. De afgelopen periode is duidelijk geworden dat de herbouw van het voormalige stationsgebouw teveel financiële risico's loopt. De betrokken partijen hebben de gemeente Barneveld geïnformeerd. Alle partijen, ook de Stichting Herbouw Stationsgebouw, vinden het jammer, maar begrijpen dat het niet mogelijk is gebleken om het stationsgebouw te realiseren.

De gemeente Barneveld heeft een aantal jaren geleden gesprekken gevoerd met NS en ProRail over de mogelijke herbouw van het historische stationsgebouw. In 2007 hebben twee studenten bouwkunde onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het historische pand te herbouwen. Een aantal inwoners, onder aanvoering van oud-huisarts H.J. Aalders, heeft daarna het initiatief genomen om de herbouw van het historische stationsgebouw mogelijk te maken. In de afgelopen periode zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om te bekijken of het mogelijk is om het voormalige stationsgebouw te herbouwen en te exploiteren. Met name dat laatste zorgt voor teveel financiële risico's.

De Nederlandse Spoorwegen hebben intensief meegedacht om de herbouw van het voormalige station mogelijk te maken. NS en ProRail hebben daarvoor de uitvoering van het project `Prettig Wachten' opgeschort in afwachting van de uitkomsten van de onderzoeken. Nu duidelijk is geworden dat het niet mogelijk is om het voormalige stationsgebouw te herbouwen, richten NS en ProRail zich op de uitvoering van `Prettig Wachten'. Dat betekent dat het huidige station van Barneveld-Centrum wordt verbeterd, waardoor het voor reizigers prettiger wordt om te wachten op de trein. Een soortgelijk project wordt ook bij Barneveld-Noord uitgevoerd.

Centrumplan Fase II aangepast: meer tijd voor uitgebreide startnotitie Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft, op basis van het bovenstaande, het raadsvoorstel met betrekking tot het Centrumplan II aangepast. Het college stelt de gemeenteraad nu voor om de komende tijd te gaan werken aan een uitgebreide startnotitie waarin staat hoe en wanneer het stationsgebied en omgeving verder moet worden ontwikkeld.

De Nederlandse Spoorwegen en de gemeente Barneveld hebben het bestuur van de Stichting Herbouw Stationsgebouw geïnformeerd over het besluit van NS, ProRail en de projectontwikkelaar.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl

Werk aan de weg?

Kijk op het overzicht met wegwerkzaamheden
lees verder >