MKB-Nederland

Verhagen verhoogt budget BMKB

20 juni 2011
Verhagen verhoogt budget BMKB

MKB-Nederland is blij dat minister Verhagen van EL&I een beroep doet op het Europees Investeringsfonds (EIF) om de MKB-borgstellingsregeling met enkele honderden miljoenen te verruimen. Zonder maatregelen zou de regeling dit jaar uitgeput raken.

De MKB-borgstellingsregeling, de BMKB, is een succesvolle regeling waarbij de overheid garant staat voor een deel van de lening die ondernemers bij de bank afsluiten. Als een ondernemer de lening niet kan terugbetalen, dan draagt de overheid een deel van het verlies van de bank. Voor 2011 was hiervoor 765 miljoen euro beschikbaar, maar dat potje is bijna leeg. Met zijn verzoek aan het EIF wil Verhagen voorkomen dat ondernemers nul op rekest krijgen. MKB-Nederland had eerder al op verhoging van het budget aangedrongen. De BMKB is een succesvolle, veelgebruikte regeling die voor de financiering van het mkb van groot belang is.
> meer informatie over de BMKB

Uit vandaag gepresenteerd onderzoek van de commissie-De Swaan blijkt opnieuw dat met name jonge, snelgroeiende, innovatieve mkb-bedrijven problemen ondervinden bij het aantrekken van bancaire financiering. Dat is doodzonde, aldus de voorzitter van MKB-Nederland, omdat juist dit soort bedrijven van belang is voor de economische groei.

Biesheuvel constateert dat de banken steeds minder oog en aandacht hebben voor mkb-ondernemers en risicovollere investeringen in het mkb nauwelijks nog aandurven.
De voorzitter van MKB-Nederland is daarom blij met het vrijdag door minister Verhagen aangekondigde MKB-innovatiefonds van EUR 500 miljoen, dat juist jonge, innovatieve bedrijven betere toegang tot kapitaal biedt. Biesheuvel gaat ervan uit dat betrokkenheid van dit fonds ook andere partijen - de banken voorop - over de streep zal trekken. Hij zal er scherp op toezien dat het fonds er snel komt en laagdrempelig is.

*