D66

maandag 20 juni 2011

Botst alternatief Hedwigepolder met Europese regels?

Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy wil van de Europese Commissie weten of het alternatief van staatssecretaris Bleker voor de Zeeuwse Hedwigepolder wel in lijn is met Europese regels.

Twee andere polders

Gerbrandy heeft de EC vragen gesteld naar aanleiding van het besluit van het kabinet om de Zeeuwse Hedwigepolder toch niet onder water te zetten. Als alternatief wil Nederland nu twee andere polders bij Vlissingen ontpolderen.

Minder natuurcompensatie

Volgens Gerbrandy zorgt het alternatief zelfs in het meest gunstige geval niet voor dezelfde natuurcompensatie als de Hedwigepolder. En dat kan leiden tot problemen met de Europese Commissie.

België en EC kritisch

Het besluit van het VVD-CDA kabinet moet nog worden goed gekeurd door zowel België als de Europese Commissie. In België zijn de plannen niet in goede aarde gevallen. Het alternatief zou Vlaanderen een financiële strop van 250 miljoen euro opleveren. En ook de Europese Commissie heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over het uitblijven van een besluit.

Goocheltruc van Bleker

Gerbrandy: "Met de nu al jaren durende onzekerheid schiet niemand iets op. D66 twijfelt sterk aan de gekozen oplossing. Bleker haalt een goocheltruc uit door een gebied nu twee keer als natuurcompensatie mee te rekenen. Het kabinet schuift het probleem voor zich uit en dit plan kan Nederland onnodig veel geld gaan kosten."