Ingezonden persbericht


persbericht

19 juni 2011

Nan Groot Antink
in De Galerij

T/m 28 augustus is recent werk te zien van de kunstenaar Nan Groot Antink in De Galerij van het Mondriaanhuis.

Nan Groot Antink (Boxtel 1954) ervaart in veel opzichten verwantschap met Mondriaan, zoals in zijn streven naar een schilderkunst die zo zuiver mogelijk haar eigen onvervreembare middelen gebruikt. "Waar ik me misschien wel het meest in herken als kunstenaar is het voortdurende zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Het proberen los te laten van oude verworvenheden om nieuwe problemen te stellen en op te lossen. Vaak wordt dan weer de draad van eerder werk opgenomen om daar proefondervindelijk nieuw werk mee te maken. Ik probeer dezelfde 'durf ' te hebben."

Kleur is al ruim twintig jaar het belangrijkste thema in het werk van Nan Groot Antink. Het gaat haar niet om de emotionele of esthetische aspecten, maar om de kleur zelf. Kleuren zijn bij haar verbonden met materie en krijgen in haar werk een bijna tastbare verschijningsvorm.

Sinds 1990 maakt Nan Groot Antink haar eigen verven uit in- en uitheemse verfplanten, cochenille, mossen, modder en krijt. De kennis over het bereiden van verven deed zij niet alleen op in de praktijk, maar verwierf zij ook uit oude receptenboeken en tijdens reizen naar onder andere Afrika en Japan. Groot Antink 'destilleert' kleur uit materie en probeert hiermee de ziel van de materie te tonen.

Compositie 3 2011 | 70 x 97 x 6 cm | katoen en linnen geverfd met natuurlijke verfstoffen, hout | Collectie kunstenaar

Nan Groot Antink genoot haar opleiding aan de Jan van Eyck Akademie te Maastricht en volgde de docentenopleiding TeHaTex in Tilburg. Zij exposeert regelmatig, recentelijk in Museum De Pont in Tilburg en dit najaar in het Institut NĂ©erlandais in Parijs. Haar werk is opgenomen in diverse museale collecties. Nan Groot Antink woont en werkt in Eindhoven.

//////////////////// einde bericht //////////////////
Noot voor redacties

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl www.mondriaanhuis.nl



Ingezonden persbericht