Ingezonden persbericht



PERSBERICHT & UITNODIGING

Regiowerktop 2011 in teken van vernieuwende aanpak tekorten op arbeidsmarkt Noord-Holland Noord

Op maandag 20 juni vindt de vierde Regiowerktop plaats, een jaarlijks symposium waarbij werkgevers, onderwijs- en overheidsorganisaties bij elkaar komen om actuele arbeidsmarktonderwerpen te bespreken en aan te pakken. Het onderwerp is dit jaar de veranderende paradigma's van de arbeidsmarkt. De dagvoorzitter is presentator, columnist en publicist Pieter Hilhorst en als landelijke prominent spreekt Hans Kamps, kroonlid van de Sociaal Economische Raad, betrokken bij de oprichting van de vakcolleges en werkscholen en voormalig voorzitter van de ABU (uitzendbranche).

Ook regionale werkgevers komen aan bod. Zo worden Gijs Schot van de Schot-groep en voorzitter van Ondernemend Alkmaar, Anne de Valk van Zorgorganisatie de Omring en Simon Klerk namens Martin Schilder autobedrijven geïnterviewd over hun vernieuwende aanpak om te voorzien in hun personeelsbehoefte.

Paradigmashift
Momenteel is er sprake van een paradigmashift op de arbeidsmarkt die van ondernemers, overheden en onderwijsorganisaties een nieuwe denk- en werkwijze vergt om de economische ambitie van de regio waar te kunnen maken. Tot op heden kon de arbeidsmarkt bedrijven redelijk voorzien van geschikte medewerkers voor hun bedrijfsvoering. Door de vergrijzing én de hogere kwaliteitseisen neemt de vraag naar opgeleide werknemers fors toe. De afgelopen jaren heeft met name de overheid flink geïnvesteerd in scholing, empowering en begeleiding van werkzoekenden. De komende jaren worden de overheidsbudgetten fors beperkt. Door de krapte zal een aantal bedrijven, vooral in het midden- en kleinbedrijf, moeite hebben met het vinden van de juiste mensen. Dit kan deels worden opgelost door mensen die nu niet meedoen aan het arbeidsproces te laten 'werken naar vermogen'. Om deze potentie te benutten en zo onze economische ambities van de regio waar te maken zijn creativiteit en intensieve samenwerking tussen werkgevers, onderwijsorganisaties, UWV en gemeenten hard nodig.

Thematafels
Over de vormgeving van die samenwerking wordt gediscussieerd tijdens een thematafeldiscussie. De aanwezigen hebben zelf een onderwerp gekozen waarop zij dieper in willen gaan. De resultaten van de Regiowerktop worden verwerkt in een programma en verder uitgediept in de Week van het Werk die jaarlijks in oktober plaatsvindt.

De Regiowerktop wordt georganiseerd door het Kennis- en Adviescentrum RPA-NHN in nauwe samenwerking met partners. Dit jaar zijn MKB Noordwest-Holland, VNO-NCW West, de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland, het MBO, UWV WERKbedrijf, WNK en de regiogemeenten Noord-Holland Noord actief betrokken in de voorbereidingen en het vervolg.

Programma:

13.45 uur Inloop

14.15 uur Opening door dagvoorzitter Pieter Hilhorst, presentator, columnist en publicist

14.20 uur Welkomstwoord door mevrouw I. Schrijver, wethouder van de gemeente Langedijk

14.30 uur Het belang van actieve betrokkenheid van werkgevers bij scholings- en arbeidsmarktbeleid door Hans Kamps, kroonlid Sociaal Economische Raad, betrokken bij oprichting vakcolleges en werkscholen en voormalig voorzitter ABU (uitzendbranche)

14.50 uur Wat kunnen werkgevers doen om te voorzien in hun personeelsbehoefte op de korte én lange termijn? Interview met regionale werkgevers uit verschillende branches Deelnemers:

1. Gijs Schot, eigenaar Schot-groep en voorzitter Ondernemend Alkmaar
2. Anne de Valk, P&O zorgorganisatie de Omring
3. Simon Klerk, P&O Martin Schilder autobedrijven Noord-Holland

15.10 uur Hoe gaan onderwijsorganisaties, gemeenten en UWV om met de veranderende situatie op de arbeidsmarkt? Hoe kunnen zij bedrijven ondersteunen in hun vraag naar voldoende gekwalificeerde medewerkers? Inhoudelijk debat met regionale spelers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid.
1. Bob Haitsma, voorzitter VNO-NCW regio Kop Noord-Holland
2. Aad de Wit, voorzitter CvB ROC Kop Noord-Holland
3. Jitze Bok, vestigingsmanager WERKplein Alkmaar en omstreken
4. Hero Veger, wethouder Heiloo en voorzitter a.i. RPA-NHN

15.30 uur Pauze

15.45 uur Start thematafels

16.45 uur Einde thematafels, plenaire terugkoppeling

17.00 uur Slotwoord door Victor Kloos, wethouder Arbeidsmarktbeleid Gemeente Alkmaar met aansluitend netwerkborrel

Noot voor de redactie (