Ingezonden persbericht


Inspraakavonden dijkverbetering zuidelijke Randmeren en Eem

Waterschap Vallei & Eem organiseert op 20, 22 en 23 juni inspraakavonden voor het project dijkverbetering zuidelijke Randmeren en Eem. Bewoners en andere belanghebbenden kunnen op deze avonden kennis nemen van de plannen en eventuele bezwaren hiertegen kenbaar maken. Naast het dijkverbeterplan en de milieu-effect rapportage ligt een groot aantal ontwerpvergunningen ter inzage. Dit zijn vergunningen die diverse overheden aan het waterschap verlenen om de dijkverbetering mogelijk te maken. De inspraaktermijn is in verband met de zomervakantie vier weken langer dan wettelijk voorgeschreven en loopt van 20 juni tot en met 28 augustus. De uitvoering van de dijkverbetering is gepland voor medio 2012. Wettelijk is het waterschap verplicht voor het einde van 2015 de dijken op orde te hebben.

De vergunningverlening vindt plaats in een procedure die door de provincie Utrecht gecoördineerd wordt. Dit maakt het voor belanghebbenden beter mogelijk het overzicht te houden. De vergunningen zijn bij diverse overheden aangevraagd, waaronder de gemeente Amersfoort. Bij die gemeente heeft het waterschap zes omgevingsvergunningen aangevraagd en niet één vergunning voor het totale dijktracé in Amersfoort. Het gaat om één omgevingsvergunning voor bouwen, monumenten en planologische afwijkingen en om vijf kapvergunningen. Een eventueel bezwaar tegen een van de omgevingsvergunningen leidt dan niet tot stagnatie bij andere deeltrajecten, waardoor het waterschap minder kans loopt om de wettelijke termijn van eind 2015 niet te halen.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
De dijk langs de zuidelijke Randmeren en de Eem tussen de Putterpolder en Amersfoort is 33 kilometer lang. Het waterschap moet hiervan 24 kilometer verbeteren om te voldoen aan de nieuwste eisen van het rijk. De dijkverbetering is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van het rijk. Daarom ontvangt het waterschap 35 miljoen euro subsidie van het rijk voor de dijkverbetering. Nog eens vijf miljoen euro wordt bijeengebracht door het waterschap en diverse andere overheden.

Alle inspraakdocumenten zijn terug te vinden op de website van het project dijkverbetering: http://dijkverbetering.wve.nl/inspraak-zomer-2011

De avonden zijn van 19.15 uur tot ongeveer 22.30 uur op de volgende locaties:

Maandag 20 juni
Scholengemeenschap Guido de Brès
Paladijnenweg 253
3813 HX Amersfoort

Woensdag 22 juni
Gemeentehuis Bunschoten
Stadsspui 1
3752 CL Bunschoten-Spakenburg

Donderdag 23 juni
Boerencamping Buitenlust
Eemdijk 157
3754 NG Eemdijk