Technologie Stichting STW

Promotieproject STW krijgt Europese prijs

woensdag 18 mei 2011

Oud-STW-promovendus dr.ir. Patrick Wenmakers ontvangt op 21 juni aanstaande tijdens de European Process Intensification Conference (EPIC-3) in Manchester de Excellence Award in Process Intensification 2011. Deze prijs, die tweejaarlijks wordt toegekend door de European Federation of Chemical Engineering (EFCE), is bedoeld als erkenning van een uitmuntend proefschrift op het gebied van procesintensificatie. Wenmakers promoveerde vorig jaar aan de Technische Universiteit Eindhoven, onder begeleiding van prof.dr.ir. Jaap Schouten van de vakgroep chemische reactortechnologie, op het onderwerp âHairy foam: carbon nanofibers on solid foam as catalyst supportâ. De EFCE roemt het onderzoek van Wenmakers om de diepte en de breedte ervan en de wetenschappelijke impact en de industriële relevantie. Het STW-project werd ondersteund door DSM, AkzoNobel, BASF, Shell en Recemat.

Wenmakers bracht in zijn promotieonderzoek koolstofnanovezels aan op het oppervlak van een koolstofschuim. Dat vergrootte het oppervlak van het geheel aanzienlijk. Die vezels zorgen voor het âharigeâ schuim uit de titel van zijn proefschrift. Waar normaal gesproken de katalysator in de poriën van de poreuze katalysatordrager zit, bracht Wenmakers die nu op de buitenkant van de nanovezels aan. De vloeistof waarin de reactie bevorderd moet worden, stroomt nu langs die vezels en ontmoet nu dus direct de katalysator zonder dat de vloeistof eerst helemaal in de poriën moet dringen. Dit bevordert de snelheid waar chemische reacties mee plaatsvinden en blijkt tot wel vier keer minder energie te vragen dan conventionele technologie.

De European Federation of Chemical Engineering (www.efce.info) is een non-profit organisatie die samenwerking in Europa en ontwikkeling van de technische scheikunde bevordert.

Dr.ir. Patrick Wenmakers