Rijksvoorlichtingsdienst

Minister-president Rutte ondertekent convenant filantropie

Dinsdag 21 juni 2011 wordt het convenant 'Ruimte voor Geven' ondertekend. In dit convenant leggen de Rijksoverheid en de filantropiesector, verenigd in de stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), afspraken vast over onderlinge samenwerking. Het convenant wordt namens het kabinet ondertekend door minister-president Rutte en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. De sector Filantropie wordt vertegenwoordigd door de heer Van Eijck (voorzitter SBF), de heer Deetman (voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken), mevrouw Peters (vice-voorzitter van de Vereniging van Fondsen in Nederland), de heer Daalmeijer (voorzitter VFI, brancheorganisatie van goede doelen) en de heer Van Rooij (vice-voorzitter Instituut Fondsenwerving).

Filantropie laat zich samenvatten als het vrijwillig geven van geld, goederen of inzet door particulieren, bedrijven en fondsen voor het goede doel. Nederland kent ongeveer 50.000 organisaties die worden aangemerkt als goed doel. Giften aan deze doelen worden fiscaal gestimuleerd. Jaarlijks wordt in Nederland 4,7 miljard euro gegeven aan deze goede doelen.

Overheid en filantropische instellingen werken op tal van terreinen samen op het publieke belang. Het convenant bevat afspraken die de samenwerking tussen de sector en de overheid effectiever kunnen maken. Zo is er in het convenant aandacht voor de beste manier om de sector te betrekken bij nieuwe wet- en regelgeving en wordt het belang van transparantie en verantwoording onderstreept.

RVD, 20.06.11, 16.25 uur




RVD Mediafeed