Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

invoeren

ANWB: Leeftijdsverhoging naar 75 jaar voor rijbewijskeuring snel invoeren

14 juni 2011

De ANWB roept de minister Infrastructuur en Milieu om op de leeftijd voor rijbewijskeuring die naar 75 jaar wordt verhoogd al in te laten gaan op 1 juli 2012. Dat is een jaar eerder dan de minister heeft voorgesteld.

Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgewezen dat deze verhoging geen wezenlijke effecten zal hebben op de verkeersveiligheid.

Daarmee is volgens de ANWB de belangrijkste belemmering weggenomen en kan de verhoging zo snel mogelijk worden ingevoerd. De ANWB is tevreden met de brede steun van de minister en de Tweede Kamer voor het eerdere pleidooi voor verhoging van de keuringsleeftijd. Al jaren ontvangt de bond klachten van oudere leden over de langdurige en kostbare procedures waarmee men wordt geconfronteerd bij verlenging van het rijbewijs.

De ANWB verwacht dat de verhoging van de keuringsleeftijd zal leiden tot financiële voordelen in de vorm van minder eigen verklaringen, minder keuringen en minder rijbewijsverlengingen. Bovendien wordt de administratieve belasting voor zowel ouderen als voor het CBR verminderd.

Op aandringen van de ANWB zal bovendien de herinneringsbrief voor rijbewijsverlenging vanaf 1 september van dit jaar niet 18 weken maar 24 weken tevoren worden verstuurd. Bestuurders die meer dan normale tijd nodig hebben, lopen hierdoor minder risico dat ze zonder rijbewijs komen te zitten. De Tweede Kamer buigt zich morgen over het dossier Rijbewijs.