Algemene Onderwijsbond

21-06-2011

Koppeling Arbomeester en Arbocatalogus PO sinds 1 juni een feit

Per 1 juni jl. zijn het Risico Inventarisatie- & Evaluatie-instrument voor het primair onderwijs (de Arbomeester) en de Arbocatalogus PO aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen werkgevers en werknemers op eenvoudige wijze relevante informatie en oplossingen voor gesignaleerde arborisico's verzamelen, met als doel deze risico's zo snel mogelijk op te lossen. De koppeling tussen de Arbomeester en de in de `CAO Primair Onderwijs' opgenomen Arbocatalogus is gerealiseerd door het Vervangingsfonds.

Wat houdt de koppeling in?
De koppeling houdt in dat gebruikers van de Arbomeester met één druk op de knop aanvullende informatie kunnen ophalen uit de Arbocatalogus PO. Dat kan algemene informatie zijn, zoals bepaalde wetgeving, reglementen of CAO-afspraken, maar het kunnen ook gerichte oplossingen zijn voor de arborisico's die uit de RI&E naar voren kwamen.

Wat is de Arbomeester?
De Arbomeester is het instrument waarmee scholen uit het primair onderwijs de (verplichte) RI&E kunnen uitvoeren. De Arbomeester is door de sociale partners erkend. De Arbomeester is een product van het Vervangingsfonds.

Wat is de Arbocatalogus PO?
De Arbowet biedt de mogelijkheid om per sector maatwerk te leveren op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het primair onderwijs heeft hiervan gebruik gemaakt en een Arbocatalogus PO samengesteld. De Arbocatalogus PO wil werkgevers en werknemers uit het primair onderwijs praktische informatie geven over arbeidsomstandigheden, maar wil ook eenvoudige oplossingen bieden rond de algemene eisen uit de Arbowet. De Arbocatalogus PO maakt onderdeel uit van de CAO voor het primair onderwijs.