Kamer van Koophandel

Utrechtse ondernemers bezorgd over bereikbaarheid en aanbestedingen

dinsdag 21 juni 2011

Ondernemers in de regio maken zich druk over de bereikbaarheid en de aanbestedingsmogelijkheden bij lagere overheden. Dat blijkt uit een peiling die de KvK Midden-Nederland heeft uitgevoerd in aanloop naar de Utrechtse Ondernemersdag op dinsdag 21 juni. De resultaten worden vanmiddag bekend gemaakt in de Jacobikerk in Utrecht waar zo'n 400 ondernemers bij elkaar komen.

Aan de bereikbaarheid van de regio Utrecht wordt al jaren hard gewerkt. Dat betekent overlast maar op termijn een verbetering van de bereikbaarheid. Terecht want 51% van de bedrijven laat weten dat zij (zeer) afhankelijk zijn van de bereikbaarheid via de snelwegen A2, A12, A27 en A28. De afhankelijkheid van provinciale en lokale wegen is een fractie kleiner: 45% van de bedrijven in de regio is daarvan (zeer) afhankelijk.

Aanbestedingen lastige klus

Aanbestedingen bij overheden vormen een kans voor ondernemers, zeker in deze tijd. Veel ondernemers hebben er belangstelling voor. Van de zelfstandigen zonder personeel (de zzp`ers) wil zelfs 42% samenwerken met andere ondernemers om aanbestedingstrajecten te winnen. Maar makkelijk is dat niet: 54% van de ondernemers die te maken heeft met aanbestedingsprocedures loopt tegen problemen aan.

De meest genoemde obstakels zijn:

* omzetvoorwaarden om de opdracht binnen te mogen halen
* communicatie over het anbestdingstraject

Tijdens de conferentie wordt hier op ingegaan. Burgemeester Aleid Wolfsen zal het woord voeren over de aanbestedingsprocedures bij de gemeente Utrecht. Gedeputeerde Remco van Lunteren gaat in op de bereikbaarheid van de regio Utrecht.

Bron: KvK Midden-Nederland