Wageningen Universiteit en Researchcentrum 21 jun 2011
Nummer: N

Bundeling wetenschappelijk onderzoek naar effecten van zorgboerderij.

Cliënten worden beter van meewerken op de zorgboerderij, blijkt uit wetenschappelijke studies. De specifieke kwaliteiten van deze boerderijen dragen bij aan hun zelfredzaamheid en zorgen dat zij zich (weer) onderdeel voelen van de samenleving. Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, Trimbos Instituut, Praktikon/Radboud Universiteit en de Taskforce Multifunctionele Landbouw bundelden de uitkomsten van recent wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde van zorgboerderijen.

De publicatie 'Effecten van zorglandbouw', verschijnt deze maand, die is uitgeroepen tot de Maand van de Zorglandbouw.

Mede dankzij de keuzevrijheid van veel cliënten middels het Persoongebonden Budget (PGB) groeide het aantal zorgboerderijen de afgelopen tien jaar fors van een honderdtal naar rond de 1000. Honderden boerderijen in Nederland ontvangen wekelijks ruim 14.000 mensen met een zorgvraag. Meerdere wetenschappelijke studies laten zien dat het verblijf op een zorgboerderij significant positieve effecten kan hebben op het welbevinden van deelnemers. Zo eten en drinken ouderen met dementie duidelijk beter op de boerderij dan in reguliere instellingen, en bij veel jongeren met gedragsproblemen neemt het probleemgedrag significant af en verbetert de zelfwaardering. Cliënten hebben vooral baat bij de bijzondere kenmerken van de zorgboerderijen: de persoonlijke relatie met de boer(in), de zinvolle activiteiten, de groene omgeving en het aanbod van zorg in een niet-medische context.

Trends
De zorg op boerderijen past naadloos bij de trend om in toenemende mate in te zetten op deelname aan de maatschappij en zelfredzaamheid van cliënten. Volgens de onderzoekers zouden zorgverzekeraars en
-verwijzers, cliëntenverenigingen en zorgboeren zich moeten inzetten om het dienstenpakket van zorgboerderijen verder te ontwikkelen.

Doelgroepen
Op zorgboerderijen kunnen verschillende doelgroepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, ouderen met dementie, ex-verslaafden of jongeren met gedragsproblemen, terecht voor dagbesteding, resocialisatie of arbeidsreïntegratie. Uit de rapportages van persoonlijke succesverhalen was al bekend dat de zorgboerderij een goede invloed heeft op cliënten. Dit onderzoek naar de 'harde cijfers' is daarop een wetenschappelijke aanvulling.

De publicatie 'Effecten van zorgboerderijen', wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde van zorgboerderijen voor cliënten' is te downloaden op www.multifunctionelelandbouw.nlÂ