Politiebond ACP

ABP: Indexatiemogelijkheden opnieuw bekeken

De Deelnemersraad en het Werkgeversberaad hebben eind mei samen met het bestuur van het pensioenfonds ABP een extra overleg gehad. Op de agenda: de premie- en indexatienota per 1 juli 2011, op basis van de cijfers van 30 april 2011.

"Dat er in de kas van het ABP ruim voldoende geld zit (235 miljard euro), maar dat er geen ruimte is voor een tussentijdse indexatie van de pensioenen voor actieve en gepensioneerde leden van het ABP, is bijna niet meer uit te leggen", aldus de fractie van het Christelijke Centrale Overheids- en Onderwijs Personeel (CCOOP). Eind 2010 is met het ABP afgesproken om medio 2011 nog eens opnieuw naar de premie- en de indexatiemogelijkheden te kijken. In de notitie voor de Deelnemersraad en het Werkgeversraad stond het voorgenomen premie- en indexatiebesluit als volgt geformuleerd:

> De geldende herstelopslag wordt op 1 juli 2011 gecontinueerd.

> Er wordt op 1 juli 2011 geen indexatie toegepast.

Teleurstelling

In de vergadering van de Deelnemersraad waren de overige fracties, zoals de ACOP (FNV), de Ambtenarencentrale, de CMHF en de NVOG het eens met het standpunt van de CCOOP. Er heerste vooral teleurstelling en ontevredenheid in de richting van het bestuur van het ABP. Het extra herstel van het Herstelplan van het ABP, opgelegd door de Nederlandse Bank, werd immers niet omgezet in een deel extra indexatie over 2011. Voor indexatie per 1 januari 2011 bestond geen mogelijkheid, vanwege een te lage dekkingsgraad. Daardoor kon ook de loonontwikkeling in 2010 van 1,16 procent niet tot indexatie in 2011 leiden. Pas eind november 2011 neemt het ABP-bestuur een besluit over de premie en indexatie voor 2012.

ABP handhaaft eigen standpunt

Het overleg werd diverse malen geschorst voor beraad in eigen kring. Dat resulteerde uiteindelijk in de handhaving van het standpunt van het bestuur van het ABP. Het ABP-bestuur voerde hiervoor twee redenen aan. Ten eerste: de beleidsruimte voor een tussentijds indexatiebesluit is te klein. Ten tweede: er blijft voorlopig nog grote onzekerheid bestaan over het algemene economische herstel en de ontwikkelingen op de financiële markten. Uiteraard had de Deelnemersraad liever gezien dat tussentijdse indexatie had plaatsgevonden. De Werkgeversraad vond dat het besluit van het bestuur pijn deed, maar desondanks verstandig was.

Bezinning

Als belangrijkste adviesorganen van het ABP-bestuur gaan de Werknemers- en Werkgeversraad zich opnieuw bezinnen op het komende besluit van het ABP-bestuur eind november 2011 over de premie en indexatie voor 2012.
---

21/06/11 10:02

---