Provincie Utrecht

Jongeren bij ATC Amersfoort

Kansen voor lager opgeleiden

Om meer lager opgeleiden in de regio aan de slag te krijgen én te houden, is het nodig om actief in te zetten op een betere match tussen lager opgeleiden en werkaanbod. Dit is zowel van economisch als van maatschappelijk belang.

Een van de sectoren waar personeelstekorten te verwachten zijn, is de techniek. Om inzichtelijk te maken of hier nog kansen liggen voor lager opgeleiden, heeft de Sociale Agenda de opdracht gegeven aan het Technocentrum Utrecht om de technieksector te verkennen.

Een van de uitkomsten is dat de verwachting is dat de vraag naar medewerkers van het MBO niveau 2 minimaal gelijk zal blijven. Met name in de branche metaal zal er een groeiende behoefte zijn aan allround medewerkers. Terwijl er in de branche elektro- en installatie en in de bouwinfra juist meer vraag komt naar specialistische werkzaamheden. Voor werknemers met MBO niveau 1 ziet het bedrijfsleven vooral een inzetbaarheid voor eenvoudige werkzaamheden.

Uiteraard is de toekomstige arbeidsmarktvraag naar leerlingen op MBO niveau 1 en 2 niet exact vast te stellen. Er is wel informatie beschikbaar over historische ontwikkelingen. Voor deze informatie verwijzen wij graag naar de website Switchboardtechniek, een gezamenlijk initiatief van de provincie Utrecht en het Technocentrum Utrecht.

Lees meer in het rapport 'Toekomst voor lager opgeleiden in de techniek'.

Zie het origineel
Meer informatie:
annemieke.froon@provincie-utrecht.nl (030) 258 24 41