Gemeente Den Helder

Bijstandsfraude: 35.584 2011-06-21

Een 32-jarige vrouw ontving van 1 september 2007 tot 19 november 2008 en van 11 augustus 2009 tot en met 7 april 2011 ten onrechte een WWB-uitkering van de sociale dienst in Den Helder. Zij ontving in die periode bruto EUR 35.584,- teveel aan bijstand. Dat blijkt uit onderzoek van de Sociale Recherche Noord-Holland Noord. Het fraudebedrag wordt door de gemeentelijke sociale dienst teruggevorderd.

De vrouw had bij de sociale dienst niet doorgegeven dat zij vanaf 1 september 2007 ingeschreven staat in Engeland. Uit onderzoek bleek vervolgens dat zij daar een schijnhuwelijk was aangegaan en daar geld voor had gekregen. Bovendien bleek dat zij een bedrijf op haar naam heeft staan. De vrouw verklaarde tegenover de sociale recherche ook gehuwd te zijn in Spanje en daarvoor haar paspoort in Spanje heeft achtergelaten. In Nederland deed zij valse aangifte van diefstal of vermissing van haar paspoort.

Na onderzoek bleek dat er bruto EUR 35.584,- teveel aan bijstand was verstrekt. De uitkering van de vrouw is inmiddels beëindigd. Door de gemeentelijke sociale dienst van Den Helder wordt het fraudebedrag teruggevorderd. De gemeente Den Helder afdeling Burgerzaken doet aangifte bij de politie vanwege het doen van valse aangifte van diefstal of vermissing van haar paspoort. Door de sociale recherche Noord-Holland Noord is proces-verbaal opgemaakt.