Gemeente Rotterdam

woningbrand door spelen met aansteker

Stadswachten slaan alarm en vangen 5-jarig jongetje op

21 juni 2011 | Stadstoezicht | persbericht

Op maandagmiddag sloegen twee stadswachten tijdig alarm bij een woningbrand in de Allard Piersonstraat in Rotterdam-West .

Tijdens hun surveillance zagen zij de woningbrand en waarschuwden direct de hulpdiensten. Omdat de stadswachten te horen kregen dat er misschien nog een kind in de woning was, aarzelden zij geen moment en probeerden ze de deur in te trappen. Dat lukte niet. Op zoek naar materiaal om de deur de forceren, hoorden de stadswachten een enorme knal, waarschijnlijk een explosie. In de woning bleek inderdaad een jongetje van een jaar of vijf, die uiteindelijk zelf via de achterzijde uit de woning wist te ontsnappen. Nadat hij de woning had verlaten rende hij in shocktoestand in de armen van één van de stadswachten, die hem kon kalmeren.

Alleen thuis, moeder doet boodschappen

Nadat de jongen door de stadswachten en een politieagente was gerustgesteld vertelde hij dat zijn moeder boodschappen ging doen en dat hij alleen thuis was. De brand is ontstaan omdat hij met een aansteker speelde en een stuk papier ging branden, waarop ook het bankstel vlam vatte en de brand uitbrak. Het kereltje heeft nog zelf geprobeerd de brand te blussen, maar dat lukte niet.

Moeder opgespoord

De stadswacht heeft het hevig geschrokken ventje verder opgevangen in de politieauto. Met behulp van de buren is het gelukt de moeder op te sporen. Zij vloog een uur na het incident haar kleine man om de nek. De politie heeft de geschrokken vrouw toegesproken en gezegd dat het heel anders had kunnen aflopen als de stadswachten niet zo kordaat hadden opgetreden.

De jongeman is door het ambulancepersoneel voor controle naar ziekenhuis gebracht.