Belgische Federale Overheid

over het ontwerp van nieuwe grondwet

Steven Vanackere verwelkomt de toespraak van de Koning van Marokko over het ontwerp van nieuwe grondwet

Datum: 20 juni 2011

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt de toespraak van Z.K.H. Koning Mohammed VI van Marokko, waarin hij in grote lijnen het ontwerp van grondwet aankondigt dat op 1 juli as. ter referendum zal worden voorgelegd.

Dit ontwerp raakt aan essentiële domeinen zoals de individuele rechten, de publieke vrijheden, de scheiding der machten, de rechtsstaat, de culturele diversiteit van de Marokkaanse natie en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het getuigt van een duidelijke wil van de Vorst om, in samenspraak met de politieke partijen, de vakbonden en de burgerlijke maatschappij, een diepe hervorming van de instellingen door te voeren.

België is verheugd over de gelegenheid die het Marokkaanse volk nu krijgt om op die manier zijn legitieme verzuchtingen te doen gelden. In deze context roept Minister Vanackere Marokko op om een inclusieve aanpak te volgen.

Het volledig doorvoeren van deze hervormingen zal een nieuwe mijlpaal betekenen in dit cruciaal proces dat Marokko moet leiden tot meer democratie, rechtvaardigheid en gelijkheid.