Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

gaan door

---

De Jongerenservicepunten in Nieuw-West gaan door

17 juni 2011

Afgelopen week is het jongerenservicepunt MoMoney aan de Derkinderenstraat 94 gesloten. De ruimte werd te klein voor de huidige activiteiten en voldeed niet meer aan de eisen. Het stadsdeel heeft in overleg met Tempo Team besloten op zoek te gaan naar een andere locatie onder de naam Jongerenservicepunt; dit is een ruimte op de Pieter Calandlaan 7 geworden.

De Jongerenservicepunten (JSP) in Nieuw-West zijn hard nodig, omdat de sociaaleconomische positie van jongeren in Amsterdam Nieuw-West lager is dan het gemiddelde niveau in Amsterdam. Teveel jongeren verlaten school voortijdig zonder een startkwalificatie.

Doel

De jongerenservicepunten zijn opgericht om de jongeren te ondersteunen in het terugdringen van hun problemen. Het gaat hierbij meestal om meervoudige problemen: geen werk, geen opleiding, problemen in de thuissituatie, "zich gevangen voelen tussen twee culturen", het ontbreken van een sociaal netwerk en financiële of huisvestingsproblemen. Jongeren tussen 15 en 23 jaar kunnen advies en hulp vragen bij deze problemen, voorop staat het vinden van werk en/of opleiding.

JSP

Nieuw-West heeft op dit moment twee jongerenservicepunten met een inloopfunctie: op de Hoekenes 25 en de Slotermeerlaan 81. De nieuwe locatie op de Pieter Calandlaan heeft geen inloopfunctie, daar komen de jongeren op afspraak. Op de locaties zijn medewerkers aanwezig van informatie- en advies en jeugd maatschappelijk werk (Dock), locale trajectbegeleiding en meidenveldwerk (streetcornerwork), jongerenschuldhulpverlening (PuurZuid). Op de drie locaties wordt samen gewerkt met Tempo Team, Bureau Leerplicht Plus en het Jongerenloket (DWI) en andere voorzieningen van het stadsdeel.

Door bezuinigingen minder geld

Door de bezuinigingen is minder geld voor de Jongerenservicepunten beschikbaar. Portefeuillehouder Jeugd, Jesse Bos, is echter stellig: `Wij gaan in Nieuw-West door met de jongerenservicepunten! We zijn momenteel in gesprek met de centrale stad om te kijken hoe we samen kunnen optrekken om ook voor het komende jaar de financiering voor de jongerenservicepunten te regelen. Want onze jongeren worden het meest geraakt door de vele bezuinigingen. Vooral de oudere jongeren, die school verlaten hebben, geen werk en dus geen geld hebben en bovendien soms zonder huis en zonder adres komen te zitten. Dat zijn de jongeren die geen kant op kunnen, ze krijgen schulden en tal van andere problemen. Juist deze jongeren kunnen bij onze jongerenservicepunten terecht!"


---