Productschap Vis


Visserijsector actief betrokken bij natuurbehoud: acties Greenpeace onnodig

20 juni 2011 - Vissector veroordeelt actie Greenpeace: stenen in zee (welke vorm dan ook) is verwerpelijk en onnodig.

De visserijsector zet in op duurzame ontwikkelingen en is actief betrokken bij het proces om te komen tot de juiste balans tussen ecologische en economische belangen. De actie van Greenpeace, die vandaag door grote stenen in de Noordzee te dumpen om aandacht vraagt, is daarom niet alleen verwerpelijk maar ook onnodig.

De Klaverbank is een deel van de Noordzee en aangewezen als Natura 2000 gebied in het kader van de bescherming van natuurgebieden. Samen met de overheid werkt de visserijsector aan het behoud van de gevoelige delen van de Klaverbank en heeft zelf voorstellen gedaan voor gebiedssluitingen.

De Nederlandse vissector gelooft in de samenwerking en dialoog tussen de verschillende partijen met elk hun eigen belang bij de Noordzee. Door deze aanpak zijn acties in en voor de Klaverbank en andere gebieden niet nodig. Samen met constructief participerende natuurorganisaties en overheid werkt de vissector aan de invulling van zogenoemde Natura 2000-gebieden.

`Protestacties als het dumpen van stenen in zee door Greenpeace - deze organisatie wenst niet te participeren in het gezamenlijk beheren van de Noordzee - zullen het huidige proces eerder schade aandoen, dan een constructieve bijdrage leveren' reageert Doeke Faber, voorzitter van het Productschap Vis teleurgesteld op de gebeurtenis vandaag. `Zulke acties die het bereiken van gezamenlijke resultaten verstoren, liggen mij letterlijk als een "steen op de maag". Greenpeace doet haar naam hiermee geen eer aan'.

De Nederlandse overheid heeft het FIMPAS-project (Fisheries Measures in Marine Protected Areas ) opgezet in het kader van Natura 2000 gebieden. Dit project heeft als doel de aanwijzing en beheersmaatregelen van deze gebieden wetenschappelijk te onderbouwen. Het project wordt daarom uitgevoerd door ICES als onafhankelijk wetenschappelijk instituut. De Nederlandse visserijsector participeert actief. Daardoor wordt kennis ingebracht die eerder niet voor handen was. Ook doet ze voorstellen voor gebiedssluitingen. Het gezamenlijk optrekken van de belanghebbenden leidt tot oplossingen die bij afronding van het project deze zomer duidelijk zullen zijn.

Voor een andere zeegebied, de Doggersbank, wordt het project dit najaar afgerond. Een deel van het gebied behoort tot het Nederlandse deel van de Noordzee. Andere belanghebbenden zijn Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Daarom wordt voor dit gebied voor een integrale benadering gekozen waarbij de verschillende lidstaten hun inbreng hebben. Ook hierin nemen de Nederlandse vissers actief deel, evenals de buitenlandse collega's en de Noordzee RAC.