Rijksoverheid

Meer studenten sneller leraar

Nieuwsbericht | 21-06-2011

Het wordt nog aantrekkelijker voor studenten om na hun bachelor snel leraar te worden. Staatssecretaris Zijlstra heeft 31 nieuwe opleidingen aangewezen die recht geven op instroom in een zogeheten kopopleiding. Studenten die zo'n opleiding volgen zijn na een jaar tweedegraads leraar en mogen lesgeven in het voortgezet onderwijs.

De studenten krijgen voor deze opleiding een jaar extra studiefinanciering. Bijkomend voordeel is dat ze deze bachelor kunnen doen tegen het lage collegegeld. Het is immers een lerarenopleiding. Lerarenopleidingen zijn uitgezonderd van de regel dat een opleiding het instellingscollegegeld mag vragen voor een tweede studie.

In totaal zijn er nu 105 kopopleidingen: 39 hbo-bachelors en 66 wo-bachelors.

De kopopleiding, waar studenten pedagogische en didactische vakken volgen, bestaat officieel sinds 2006. Toen volgden 180 studenten de opleiding, afgelopen jaar waren dat er 420. De regeling gaat op 1 september in.

Educatieve minor voor hbo-studenten

In vervolg op het succes van de hbo-kopopleiding, krijgen studenten die een vakbachelor in het hbo volgen, de mogelijkheid om een educatieve minor te volgen. Voor studenten in het wetenschappelijk onderwijs bestaat deze al enige tijd. In het voorjaar komt staatssecretaris Zijlstra met de mogelijke uitwerking van deze minor, in samenspraak met de HBO-raad, de VO-raad en de MBO-raad.

De maatregelen zijn bedoeld om de kwaliteit van het lerarenkorps op een hoger plan te brengen en om het tekort aan leraren aan te pakken.