Gemeente Ermelo


Verkeersbesluit Harderwijkerweg

In oktober 2009 heeft de gemeente Ermelo besloten diverse lanen langs de Harderwijkerweg voor alle gemotoriseerde verkeer af te sluiten. Tegen dit besluit werd bezwaar gemaakt door een aantal bewoners tussen de Jacob Catslaan en de Harderwijkerweg. Dit leidde tot een zaak bij de rechtbank in Zutphen die de bezwaren gegrond verklaarde en oordeelde dat door de gemeente Ermelo de verschillende belangen niet goed waren afgewogen. Ook was de rechtbank van mening dat er onvoldoende gemotiveerd was dat de verkeersveiligheid met deze maatregelen gediend was. De gemeente Ermelo was het oneens met de uitspraak van de rechtbank omdat deze, naar de mening van de gemeente, was uitgegaan van onjuiste feiten en omstandigheden. Om deze reden ging de gemeente in beroep bij de Raad van State.

Op 15 juni jl. heeft de Raad van State uitspraak gedaan in dit geschil. Hierbij is door de Raad van State het besluit door de rechtbank in Zutphen nietig verklaard. Omdat over het afsluiten van wegen aan de Harderwijkerweg veel is gesproken treft u onderstaande een korte samenvatting van de motivatie van de Raad van State aan. De complete uitspraak is te vinden op de website van de Raad van State onder www.raadvanstate.nl (zaaknummer 201009894/1/H3)

De motivatie van de Raad van State is als volgt:
* Het college van een gemeente heeft bij het nemen van verkeersbesluiten een ruime beoordelingsmarge. Het is aan het college om alle verschillende bij het nemen van een verkeersbesluit betrokken belangen tegen elkaar af te wegen. De rechter dient zich bij de beoordeling van een dergelijk besluit dan ook terughoudend op te stellen en vooral te toetsen of het besluit niet strijdig is met wettelijke voorschriften.

* De Raad van State concludeert dat in het GVVP van Ermelo is vastgelegd dat een gebiedsontsluitingsweg (in dit geval de Putterweg-Harderwijkerweg) in beginsel zo weinig mogelijk aansluitingen dient te hebben. Dit heeft tevens tot gevolg dat er minder kruisende auto"s zijn met de naastgelegen vrijliggende fietspaden. Hierdoor wordt de veiligheid voor de doorgaande fietsers verbeterd. Ook de kans op kop-staartbotsingen door afremmende dan wel voorgesorteerd staande auto's wordt daardoor verminderd. In tegenstelling tot de rechtbank in Zutphen is de Raad van State daarbij van mening dat de gemeente hiermee wel voldoende heeft onderbouwd dat de verkeersveiligheid door deze maatregel verbeterd.

* Op basis van alle aangeleverde stukken komt de Raad van State tot de conclusie dat de rechtbank in Zutphen ten onrechte heeft overwogen dat het verkeersbesluit berust op een onevenwichtige belangenafweging. Men betrekt hierin de afweging dat het niet aannemelijk is gemaakt dat de woningen van bewoners onvoldoende bereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de patiënten van de huisartsen. De huisartsen hebben in spoedgevallen een directe toegang tot de Harderwijkerweg door middel van de verzinkbare paaltjes.

Op dit moment wordt dit onderwerp met alle betrokken partijen geëvalueerd. De evaluatie zal aan de raad van Ermelo worden aangeboden.