Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Waterschap houdt toezicht op naleving Wet Gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Publicatiedatum : 16 juni 2011

Sinds 2010 houden de waterschappen in Nederland toezicht op de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb). Dat is nodig omdat sommige biociden, de zogenaamde anti foulings, slecht zijn voor de waterkwaliteit. Daarom letten de inspecteurs van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden erop dat deze middelen op de juiste wijze worden gebruikt. Ook houden ze toezicht op het eventueel lozen van biociden. Voor de uitvoering van deze nieuwe taak werkt het waterschap samen met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Voorschriften gewasbeschermingsmiddelen en biociden

In de Wgb (voorheen de Bestrijdingsmiddelenwet) staan voorschriften voor de toelating, het op de markt brengen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Een biocide is 'elk middel dat een werkzame stof bevat en dat bestemd is om schadelijke of ongewenste organismen te vernietigen, af te weren, onschadelijk te maken of de effecten ervan te voorkomen'. Deze middelen worden onder meer gebruikt in de pleziervaart, bijvoorbeeld om bootjes algenvrij te houden of het drinkwaterreservoir te ontsmetten.

Toegelaten middelen

Vanwege het negatieve effect op de waterkwaliteit zijn niet alle middelen toegestaan. Een toegelaten middel is herkenbaar aan het 4- of 5-cijferig nummer, gevolgd door een 'N' op het etiket. Of de naam van het middel komt voor op de lijst van toegelaten middelen. U kunt dit controleren op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden: http://www.ctb-wageningen.nl/. Ook het huishoudelijk afvalwater van een boot mag niet meer worden geloosd op het oppervlaktewater. U kunt dit voortaan kwijt in de verzamelstations bij de jachthavens.

Handhaving

Bij overtredingen kan het waterschap direct optreden. Dit kan leiden tot een bestuurlijke waarschuwing of een boeterapport. Op basis van dit rapport besluit de nVWA of een boete wordt opgelegd. Meer informatie over gewasbeschermingsmiddelen en biociden kunt u krijgen via uw leverancier of op http://www.ctb-wageningen.nl/.