Rochdale


21 juni 2011
Rochdale bekijkt plannen herontwikkeling Kleiburg

Drie van de vier geselecteerde partijen hebben hun (uitgewerkte) plannen omtrent de herontwikkeling van Kleiburg ingediend bij Woningstichting Rochdale.

én van de partijen, Dijkhuis Vastgoed Management (DVM) heeft zich teruggetrokken. Nu gaat Rochdale kijken naar de financiële haalbaarheid, de zekerheid die partijen kunnen bieden dat de plannen in zijn geheel kunnen worden uitgevoerd, én de bijdrage die de vernieuwde flat en zijn bewoners levert aan de verbetering van de buurt. Op basis van deze criteria wordt besloten of herontwikkeling haalbaar is, en zo ja welk plan daarvoor het beste in aanmerking komt.


1 euro
Eind vorig jaar maakte Woningstichting Rochdale bekend dat het gezien de huidige marktomstandigheden ze niet voldoende perspectief ziet om de flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost overeind te houden. Voor een symbolisch bedrag zou de corporatie bereid zijn de flat over te dragen aan een partij die met een goed en haalbaar plan komt. Door alle media-aandacht die hierop volgde, hebben zich tientallen belangstellenden gemeld. Omdat Rochdale hier op een serieuze manier mee wilde omgaan, is een consultatie gehouden.

Vier partijen
De eerste consultatieronde onder belangstellenden is medio maart j.l. afgerond. Vanaf april zijn de volgende vier partijen in staat gesteld een plan in te dienen: 1. DVM (Dijkhuis Vastgoed Management BV) & Van Schagen Architekten 2. Consortium De Flat (Hendriks CPO, Vireo Vastgoed, Hollands Licht, KondorWessels Vastgoed) 3. Lingotto Ontwikkeling BV / Van Wijnen West BV / Van Ieperen Groep BV / Dick van Gameren Architecten 4. M.J. De Nijs Projectontwikkeling / UBA Projectontwikkeling / DOK Architecten. De eerst genoemde partij heeft zich inmiddels teruggetrokken, omdat de risico's voor hun te groot zijn om voldoende rendement op het project te behalen.

Vervolgtraject
Met het stadsdeel Zuidoost vindt afstemming plaats ten aanzien van de gepresenteerde businessplannen. Dit is nodig om na te gaan in hoeverre wordt voldaan aan de (stedenbouwkundige) randvoorwaarden die partijen vooraf hebben meegekregen, en om advies hierover uitbrengen aan Rochdale. Van alle partijen hebben ook enkele aangegeven dat de herontwikkeling van Kleiburg financieel erg ingewikkeld wordt. Uiterlijk 1 september 2011 neemt Rochdale een besluit over het al dan niet voornemen tot overdracht van de flat aan een van de drie partijen. Deze worden hiervan vervolgens op de hoogte gesteld, en het wordt ook publiekelijk bekend gemaakt. Indien er tot overdracht van de flat wordt besloten, wordt na 1 september een contractvormingsproces gestart met de geselecteerde partij, en overdracht van de flat vindt plaats op de beoogde datum van 1 januari 2012.

In onderstaande bijlage een korte toelichting op de gepresenteerde plannen:

Consortium De Flat (Hendriks CPO, Vireo Vastgoed, Hollands Licht, KondorWessels Vastgoed)
Het concept, genaamd De Flat, geeft de flat een"tweede leven als woongebouw" en gaat uit van koopwoningen in een woonconcept van zelfklussen met een grote mate van keuzevrijheid in de grootte van de woning, `meters maken', door keuze in het aantal stramienen dat men wil afnemen zowel door horizontale of verticale verbindingen te maken, en het afwerkingniveau. Men koopt de woning casco en zorgt daarna zelf voor de afwerking van de woning, het zijn kluswoningen. De doelgroep bestaat uit pioniers, zelfdoeners en vernieuwers die zich in alle leeftijds- en inkomensklassen kunnen bevinden. De prijs wordt bepaald door het aantal af te nemen stramienen. Mensen met een open mind die zelf willen beschikken over hoe hun leven en hun woning eruit komt te zien. Het aantal woningen in de flat zal rond de 350 liggen, afhankelijk van de keuzes van bewoners . De galerijen worden opgeknipt om zo buurtjes te creëren van zo'n 4 à 5 woningen. De fietsonderdoorgang wordt vergroot, de overige onderdoorgangen worden afgesloten. In de plint zijn diverse functies gepland zoals horeca, sport, een kinderdagverblijf en tijdelijke winkels (bijvoorbeeld een duurzame bouwmarkt). In de plint zijn tevens de bergingen en fietsenstallingen. Parkeren gebeurt op het maaiveld in een garage die in het landschap wordt ingepast met een groen dek boven de parkeerplaatsen. In het concept is duurzaamheid opgenomen in de vorm van een duurzaam energiesysteem en zo min mogelijk sloop. Met het programma van wonen en werken wil men een verbinding maken tussen De Flat en de buurt. Voor de marketing wordt gebruik gemaakt van internet en een tv-programma.

Lingotto Ontwikkeling BV / Van Wijnen West BV / Van Ieperen Groep BV Dick van Gameren Architecten
De ligging van Kleiburg in het park speelt een cruciale rol in het plan, dat de naam Park Kleiburg heeft gekregen. Om een nieuw woonproduct te kunnen realiseren, is gekozen voor een drastische transformatie van de flat. Uitgangspunt is het maken van individueel herkenbare woningen met een royale buitenruimte. Door verticale verbindingen te maken, ontstaan verschillende woningtypes, zoals een woning over twee lagen met een grote vide en eenlaagse woningen met een dubbele verdiepingshoogte. Door de verticale doorbraken kan de helft van de galerijen vervallen. Ook in de tweelaagse plint komen woningen. De plint biedt tevens ruimte aan voorzieningen en aan fietsenstallingen met transparante gevels..Om de massaliteit van het gebouw terug te brengen, worden de bovenste twee bouwlagen verwijderd. Hierdoor wordt ook gewicht weggehaald zodat op de overige verdiepingen de vloeren verzwaard kunnen worden. Eventueel kunnen enkele penthouse-appartementen worden toegevoegd. Deze aanpak is echter niet werkbaar in het zuidelijke deel van de flat omdat hier relatief veel smalle beuken voorkomen. Daarom wordt hier gekozen voor sloop en nieuwbouw, die aansluit op het te behouden deel. De fietsonderdoorgang ligt onder de nieuwbouw en wordt aanzienlijk verbreed en verhoogd tot drie bouwlagen. Daardoor worden ook de parken aan weerszijden van Park Kleiburg met elkaar verbonden. Het aantal woningen in dit plan bedraagt 290 waarvan 173 renovatie- en de overige nieuwbouwwoningen. Er wordt uitgegaan van een ontwikkeling in drie fasen, en het plan voorziet in zowel koop- als huurwoningen. De beoogde doelgroepen zijn creatieve stedelingen (trendsetters), de (allochtone) middenklasse en stedelijke winnaars (trendvolgers). Parkeren gebeurt half verdiept onder het nieuwe flatdeel en op het maaiveld.

M.J. De Nijs Projectontwikkeling / UBA Projectontwikkeling DOK Architecten
De flat wordt meer naar buiten georiënteerd door het creëren van transparante gevelkozijnen. Het aantal woningen blijft ongeveer gelijk
- rond de 500 - maar door het toevoegen van twaalf ontsluitingen ontstaan er meer kleine woningen. Portiekontsluitingen worden gecombineerd met korte galerijen. Bestaande onderdoorgangen worden strategisch gehandhaafd en aangevuld. Er worden veel verschillende woningtypes gerealiseerd waarvan een groot aantal als cascowoning. De plint wordt verlevendigd door een combinatie van woon/werkwoningen (atelierwoningen met een privétuin), en voorzieningen als een kinderdagverblijf, de bergingen komen op de tweede verdieping. De eerste fase bestaat uit koopwoningen. Qua doelgroepen richt men zich op jongeren (starters) doorstarters en oudere alleenstaanden. Zij zijn afkomstig uit Zuidoost of komen van buiten Amsterdam en zijn op zoek naar een betaalbare woning, goed bereikbaar en gelegen in een groene omgeving. In de volgende fases komen mogelijkerwijs vrije sectorhuurwoningen, zorgwoningen en studentenwoningen. Parkeren gebeurt op het maaiveld, in parkeerpockets. Langs de flat blijft een groene zone.