Trimbos-instituut

Vernieuwde Gripopjedip.nl mikt op verdubbeling bereikcijfers

21 juni 2011

gripopjedip Het jaarlijkse aantal bezoekers van gripopjedip.nl en aantal cursisten moet drastisch omhoog. Jaarlijks krijgen circa 80.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar een depressie. Met de vernieuwde site hopen de makers meer van deze jongeren te bereiken. Nu volgen jaarlijks zo'n 350 jongeren de online cursus die hen helpt beter met hun sombere gevoelens om te gaan en maken 700 jongeren gebruik van de e-mailservice voor persoonlijk advies. Te weinig, vinden de oprichters van gripopjedip.nl. "We weten dat jaarlijks circa 80.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar te maken krijgen met een depressie. We bereiken maar het topje van de ijsberg. Met de vernieuwde website en verschillende speciaal voor gripopjedip.nl ontwikkelde IPhone applicaties, hopen we het aantal jongeren dat we bereiken te verdubbelen, en zo het aantal jongeren dat depressieve klachten ontwikkelt."

Deze week is de vernieuwde website van Grip op je Dip online (www.gripopjedip.nl). De vernieuwde website heeft een compleet nieuwe 'look and feel' maar ook de functionaliteiten zijn sterk uitgebreid. Cursisten hebben in de nieuwe versie een eigen plek (een cockpit) waar zij onder andere huiswerk online kunnen maken, een stemmingsmeter in kunnen vullen en hun dappere daden kunnen vastleggen. Jongeren met een IPhone kunnen binnenkort zelfs vanuit hun broekzak belangrijke informatie vastleggen. Hiervoor heeft Ipportunities, de bouwer van de site, de GripopjeDip-iPhone-applicatie gemaakt en aangeboden aan de projectgroep. De applicatie is voorgelegd voor goedkeuring aan Apple.

IPhone-gebruikers die deelnemen aan de gripopjedip.nl-interventie kunnen inloggen en vervolgens via hun mobiel hun stemming, plezierige activiteiten of dappere daden invoeren of een dagboek bijhouden. De ingevoerde gegevens worden vastgelegd op de website, waar de deelnemers kunnen bekijken hoe de stemming de afgelopen week of weken is geweest.

Gripopjedip.nl was eerder al opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies. Uit grootschalig effectonderzoek, dat later dit jaar gepubliceerd wordt, blijkt dat bij jongeren die de online cursus volgen, sprake is van afname van depressieve klachten en een toename van het gevoel grip te hebben op hun leven.

De oprichters van Gripopjedip.nl zijn Indigo, de Jutters, Dimence en het Trimbos-instituut.