Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Terugblik Workshop fytosanitair

Agenda 27 mei 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Op 26 mei organiseerde PPO-AGV een workshop âfytosanitairâ in Lelystad. Vertegenwoordigers van diverse belanghebbende partijen bespraken de problematiek en praktische maatregelen tegen meereizende âbeestjesâ tijdens handelstransporten.

Met de import en export van groenten, fruit, siergewassen, bloembollen, houtige gewassen, verpakkingsmateriaal van hout, enz. reizen vaak ongewenste insecten mee, waaronder quarantaine insecten (bijvoorbeeld de Oost-Aziatische boktor). Aangetroffen besmette partijen worden vernietigd. Dit leidt regelmatig tot handelsproblemen en hoge kosten. Partijen kunnen voorafgaand of tijdens transport met pesticiden worden behandeld. Sommige bestrijdingsmethoden hebben ongewenste effecten op milieu en arbeidsomstandigheden zoals methylbromide) en worden daarom steeds vaker verboden. Voor het voortzetten en uitbreiden van de handel in vooral de land- en tuinbouwproducten moeten dus nieuwe effectieve, milieuvriendelijke en veilige alternatieven ontwikkeld worden.

Vanwege de complexiteit van het fytosanitaire vraagstuk is een speciale aanpak gebruikt ; de âOpen Spaceâ methode. Een wereldwijd gebruikte methode om met veel deelnemers complexe themaâs in korte tijd te bespreken en tot verrassend nieuwe inzichten te komen. Elke deelnemer draagt met zijn kennis en creativiteit bij aan het eindresultaat.

âHet probleem moet aangepakt worden bij de bron en/of in een vroeg stadium in de ketenâ is de visie van het ministerie van EL&I volgens woordvoerder Henk Schollaart tijdens de kickoff van de meeting. Gedachten over samenwerking (tussen landen en partijen), maatregelen, uitwisselen van kennis, innovaties met betrekking tot detectie en behandelingen werden uitgewisseld en gediscuteerd. Alleen door samenwerking kunnen we deze problematiek oplossen. Bedrijven als Van Acht Koel en Vriesopslag zijn bereid om mee te werken aan het testen van perspectiefvolle systemen, zoals CATT (controlled atmosphere temperature treatment) behandeling.

De gekozen locatie (een schuur) zorgde al snel voor een bijpassende sfeer; een open karakter waarbij de deelnemende partijen onbevangen ideeën en oplossingen met elkaar bespraken. Afstand tussen bedrijfsleven, beleid en onderzoek hoeft niet groot te zijn! Het resultaat leverde een gevarieerde beeldvorming op over praktische maatregelen tegen meereizende âbeestjesâ tijdens handelstransporten.

Met de betrokken partijen in de keten is een ruw plan van aanpak beschreven voorzien van diverse ideeën. Een eerste aanzet om samen de problematiek in kaart te brengen waarbij vervolgens acties moeten leiden tot nieuwe oplossingsrichtingen. Een gebundelde actie van bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

In de vroege avond vertrokken de deelnemers met veel nieuwe inzichten over de âbeestjesproblematiekâ bij handelstransacties. Met een nieuw netwerk om samenwerking te bevorderen.

* Meer informatie over deze workshop: Yu Tong Qiu
* Informatie over CATT: Gijs van Kruistum
---

Contact
Yutong Qiu