D66

dinsdag 21 juni 2011

D66 wil af van aparte status religieus onderwijs

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil af van de aparte status voor religieuze scholen. Hij stelt dat de zogenaamde 'onderwijsvrijheid' die in de Grondwet staat nu te vaak wordt gebruikt om misstanden af te dekken. Dit maakt hij vandaag bekend

in De Pers.

Status aparte

Van der Ham: "De vrijheid van onderwijs is een heel groot goed, maar moet niet gebruikt worden om misstanden af te dekken. Dat moet afgelopen zijn. Je kunt vanuit liberaal oogpunt zeggen: het is heel goed dat er een grote variëteit aan schoolsoorten is. Maar ik vind het niet acceptabel dat het bijzondere onderwijs een soort status aparte heeft. Nu doen scholen een beroep op de Grondwet om bepaalde mensen te kunnen weigeren, zo was het niet bedoeld."

Misstanden

Van der Ham somt een aantal misstanden op. "Als er een misdrijf plaatsvindt, is er geen verplichting dat te melden aan de politie. Streng-religieuze scholen mogen docenten weigeren omdat ze niet getrouwd zijn of homoseksueel. Leerlingen kunnen worden geweigerd omdat ze niet de juiste religie aanhangen. Falende schoolbesturen, zoals bij het islamitisch college in Amsterdam, mogen de volgende dag weer een nieuwe school oprichten. Of je religieus bent of niet, dat soort dingen zouden niet mogelijk moeten zijn."

Vernieuwing

De huidige wetgeving houdt ook andere vernieuwing tegen. "Veel van de zogenaamde religieuze scholen zijn in de praktijk helemaal niet zo strikt gebonden aan hun oorspronkelijke identiteit en zouden willen samengaan met het openbaar onderwijs. Maar dat wordt door de wet nog steeds actief tegengewerkt. Ook nieuwe initiatieven voor nieuwe scholen worden in de weg gezeten door achterhaalde eisen. Partijen als het CDA willen vasthouden aan deze situatie, D66 wil dit moderniseren", aldus Van der Ham.