Aantal defecte harde schijven in twee jaar tijd verdrievoudigd

Persbericht van Attingo Datarecovery B.V.

Door vals vertrouwen wordt het maken van backups verwaarloosd

Amsterdam, 21 juni 2011 - De als veilige beschouwde RAID-technologie wordt volgens schattingen in de IT-branche tegenwoordig gebruikt door 95 procent van alles bedrijven die over een eigen server beschikken. Daarbij worden meerdere harde schijven gecombineerd om tot prestatieverbeteringen en meer veiligheid te komen. RAID-systemen zet men in voor de opslag van gegevens, databases, documentmanagement, archivering, e-mail en als webservers. Afhankelijk van het RAID-niveau kan er bij uitval van één of twee schijven nog altijd worden doorgewerkt met de resterende harde schijven die nog wel goed functioneren.

Alarmerende cijfers
"Veel bedrijven houden er geen rekening mee dat meerdere harde schijven tegelijkertijd kunnen uitvallen en laten na om op zijn minst de belangrijkste data te backuppen", zegt Robbert Brans, directeur van de Nederlandse vestiging van data recovery specialist Attingo. De huidige statistieken van Attingo laten alarmerende cijfers zien. Hieruit blijkt dat het aantal data recovery gevallen in Attingo's laboratoria in Wenen, Hamburg en Amsterdam van 2009 tot 2010 verdrievoudigd is. Hierbij waren vrijwel altijd harde schijven met een relatief grote opslagcapaciteit betrokken. Ging het in 2009 nog gemiddeld om een capaciteit van één terabyte, in 2010 was dat al opgelopen naar drie terabyte. Al even indrukwekkend is het aantal defecte harde schijven in RAID-systemen: Vorig jaar beschikte een ziekenhuis over een RAID-systeem met gemiddeld acht harde schijven. In 30 procent van alle gevallen zelfs meer dan tien.

Hoe meer harde schijven, hoe ...
"Het argument dat meerdere harde schijven niet tegelijkertijd zullen uitvallen, moeten we naar het land der fabels verwijzen", stelt Brans. Er zijn tal van oorzaken waarom er juist meer schrijven op het zelfde moment uit kunnen vallen. "Veel voorkomende spanningspieken kunnen er alleen al voor zorgen dat een systeem crasht. Daarnaast komen productiefouten, oververhitting of schokken tijdens het transport vaak voor." Een andere boosdoener kan de ingebouwde RAID-controller firmware zijn. "We constateren een toename van de storingen als gevolg van defecte of slecht geprogrammeerde controllersoftware", aldus Brans.

Gevirtualiseerd: dubbel zo gevaarlijk
Attingo constateert een explosieve stijging van het aantal gevirtualiseerde systemen waarbij diverse toepassingen op dezelfde hardware draaien. Ook hier is sprake van een verdubbeling in de periode 2009-2010. "Bedrijven komen enorm onder druk te staan wanneer daarbij ook maar iets misgaat en niemand binnen de organisatie meer zijn werk kan doen", gaat Brans verder.

90% herstel
Maar er valt ook goed nieuws uit de Attingo-statistieken op te tekenen: van alle data die ogenschijnlijk verloren lijkt te zijn gegaan, kan Attingo nog altijd meer dan 90 procent redden. Dagelijks komen er in de laboratoria in Wenen, Hamburg en Amsterdam complexe RAID-systemen uit heel Europa binnen.

Voorzorgsmaatregelen
"Veel bedrijven geloven dat er met hun data, na het investeren in een dure RAID-oplossing, nog iets kan gebeuren. Dat is een vergissing die bedrijven fataal kan worden", stelt Brans. "Bedrijven kunnen zich een hoop ellende besparen door een gedegen plan te hebben klaarliggen wanneer er onverhoopt toch het een en ander mis zou gaan en de bedrijfsvoering niet in gevaar komt."

Attingo Datarecovery
Attingo Datarecovery is een ISO9001: 2008 gecertificeerd bedrijf, gespecialiseerd in dataherstel. Het van oorsprong Oostenrijkse bedrijf is in 1994 opgericht door Nicolas Ehrschwendner en maakte sindsdien een sterke groei door. Op dit moment zijn er 20 mensen werkzaam voor Attingo.
Data Recovery behelst de reconstructie van data die door wissen, formattering, een technisch mankement, manipulatie, sabotage of natuurrampen als overstroming en brand bedreigd worden. Attingo redt data van zowel complexe RAID-systemen of servers tot (externe) harde schijven of USB-Sticks. De onderneming heeft daartoe de beschikking over drie eigen hypermoderne clean room laboratoria in Wenen, Hamburg en Nieuw Vennep en beschikt over experts met jarenlange ervaring in de datarecovery. Niet voor niets is de slogan van Attingo "We try harder" met een succespercentage van om en nabij de 90 procent opgeloste cases.

Links:
http://www.attingo-datarecovery.nl