Organizers specialiseren zich in Chronische Desorganisatie

Persbericht van NBPO

Professional organizers Manita Overweg, Ine Lamers en Hilde Verdijk mogen zich als eersten in Nederland specialist noemen op het gebied van Chronische Desorganisatie. Zij volgden hun opleiding bij het Institute for Challenging Disorganization (ICD) in Amerika.

Voor chronisch gedesorganiseerde mensen zijn de standaard organizingmethoden niet altijd logisch of uitvoerbaar. Met de nieuwe inzichten en creatieve methoden uit de opleiding van de ICD zijn de cliënten beter te helpen.

Door de sterk groeiende aandacht voor huishoudens die ernstig gedesorganiseerd zijn, is het ook voor professional organizers van groot belang om zich bij te scholen in nieuwe inzichten en methoden.

Het Institute for Challenging Disorganization, een non-profit organisatie, voorziet in opleiding en training van professional organizers en gerelateerde beroepsgroepen die zich specialiseren in het werken met mensen met chronische organisatieproblemen.

In de nieuwe Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het handboek voor mentale aandoeningen dat rond 2013 in een nieuwe versie uitkomt, zal verzameldwang waarschijnlijk ook als aparte stoornis worden opgenomen. Dat zal ongetwijfeld ook weer voor een nieuwe stortvloed aan onderzoek en aandacht zorgen. Professional organizers bereiden zich daar dan ook al op voor. Zo gaf de Amerikaanse professor Randy Frost op 24 en 27 mei jl. workshops over hoarding die onder organizers gretig aftrek vonden. Uit eerste hand hoorden zij daar nieuwe onderzoeksresultaten en ervaringen van het werken met een complexe doelgroep.

Ine Lamers heeft zich inmiddels ook gespecialiseerd in ADHD; zij mag zich ADD specialist noemen en behaalde dit voorjaar daarnaast het studiecertificaat "Learningstyles en modalities" bij de ICD. Hilde Verdijk haalde dit voorjaar het studiecertificaat "Basic Hoarding Issues with the CD-client." Dit is haar eerste stap naar de specialisatie in verzameldwang. In september, na het examen, hoopt zij dan als eerste in Nederland Hoarding Specialist te zijn.

Ine Lamers, Hilde Verdijk en Manita Overweg zijn allen lid van de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). Verdijk en Lamers maken beiden deel uit van de commissie Chronische Desorganisatie van de NBPO.

Wat is een professional organizer?
Een professional organizer begeleidt en adviseert bij het creëren van orde en overzicht in tijd en ruimte. Een professional organizer helpt u keuzes te maken die u in staat stellen gestructureerder te denken en te werken, effectiever om te gaan met uw tijd, ruimte en middelen. Hierdoor krijgt u meer grip op uw leven en meer energie en (vrije) tijd.

NBPO
De Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers heeft als doel om kwaliteit, professionaliteit en veelzijdigheid van haar leden te bewerkstelligen. Daarnaast ontplooit de NBPO activiteiten om het beroep professional organizer onder de aandacht te brengen, bouwt zij aan een netwerk met verschillende branche-organisaties en organiseert de vereniging cursussen.

*

Links:
http://www.nbpo.nl