Percentage vrouwen in Eerste Kamer licht gestegen

Persbericht van Instituut voor Publiek en Politiek

Het percentage vrouwen in de Eerste Kamer stijgt nog steeds, zij het minder sterk dan in 2007. Toen was er een stijging van 6% ten opzichte van 2003. Dit jaar bleef de stijging beperkt tot 1%, waardoor het percentage vrouwen nu op 36% uitkomt. Hierdoor telt de Eerste Kamer sinds mei 48 mannen en 27 vrouwen.

Dit blijkt uit cijfers van het Huis voor democratie en rechtsstaat, dat na de verkiezingen van 23 mei jl. de diversiteit in Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt verder dat van de grote politieke partijen, GroenLinks en Partij van de Arbeid met de meeste vrouwen in de Eerste Kamer zijn vertegenwoordigd, resp. 60% en 57%. D66 levert met 20% het laagste percentage vrouwen.

Voor wat betreft de colleges van Gedeputeerde Staten komt Noord-Holland uit het onderzoek naar voren als de meest diverse provincie met 50% vrouwen. Zeeland en Limburg tellen geen enkele vrouw in het college.

Als het gaat om de diversiteit binnen de verschillende democratische instituties scoort de Tweede Kamer het hoogst met 40,6% vrouwen en 11,3% allochtonen. Voor de Eerste Kamer is dit respectievelijk 36% en 1,3%, Provinciale Staten 33,9% en 4,1%, Gedeputeerde Staten 29,3% en 1,7% en gemeenteraden 26,4% en 3,2%.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.democratie-rechtsstaat.nl
Bijlage:
* rapport diversiteit juni 2011pdf