Creditmanagementorganisatie GGN stabiel op koers: nettowinst 3 mln.

Persbericht van GGN

GGN Participaties N.V. (GGN), de grootste creditmanagement organisatie in Nederland kijkt terug op een wederom positief boekjaar. In 2010 kwam het bruto-omzetresultaat van GGN uit op EUR 95,1 miljoen en is daarmee 2,6% hoger dan het bruto-omzetresultaat in 2009 (EUR 92,7 miljoen). De nettowinst over 2010 bedroeg EUR 3 miljoen.

Belangrijkste ontwikkelingen in 2010
- De bruto-omzet is gestegen met 2,6% ten opzichte van 2009 dankzij een toename in volume, een toename in de omzet van de labels GGN Academy en GGN Detachering, en nieuwe diensten zoals facturatie en debiteurenbeheer.
- Bedrijfsresultaat gedrukt door extra kosten gerelateerd aan de fusie die in 2009 plaatsvond.
- De (geconsolideerde) bewaarplicht is in het boekjaar 2010 doorlopend ruim positief geweest.
- Automatiseringskosten zijn met ruim 12% gedaald. De ombuiging van het inhuren van externe ICT-capaciteit naar vast ICT personeel heeft effect gesorteerd in het boekjaar 2010.
- Margedruk als gevolg van recessie: incasseerbaarheid vorderingen neemt af, opdrachtgevers zijn terughoudend met het uit handen geven van vorderingen.
- Implementatie van de Verordening Onafhankelijkheid van de Gerechtsdeurwaarder heeft geleid tot onder andere aanpassingen van de statutaire bepalingen van GGN.
- Per 1 november 2010 is het griffierechtenstelsel ingrijpend gewijzigd waardoor de voorfinancieringslast aanzienlijk zal toenemen. De eerste effecten zijn in de laatste twee maanden van het boekjaar al zichtbaar. - Acquisitie van gerechtsdeurwaarderkantoor in 's-Hertogenbosch door middel van een activa-passiva transactie, ter versterking van het kantorennetwerk van GGN in Nederland.

Kerncijfers 2010 2010 2009

Resultaat (EUR miljoen)
Bruto-omzetresultaat
95,1 92,7
Bedrijfsresultaat voor afschrijving (goodwill) 10,2 12,0
Bedrijfsresultaat na afschrijving (goodwill)
6,6 8,1
Nettowinst
3,0 4,4

Bruto-omzetresultaat = Omzet -/- Kostprijs van de omzet Bedrijfsresultaat voor afschrijving (goodwill) = Bedrijfsresultaat + Afschrijvingen immateriële vaste activa

Resultaten
Ook voor GGN heeft de economische recessie effect gehad. In de praktijk blijkt dat, hoewel het aantal exploten (ambtshandelingen van de gerechtsdeurwaarder zoals dagvaardingen, betekeningen en processen-verbaal) in 2010 is gestegen, het incasseren van vorderingen op macro-economisch niveau meer inspanning kost. Daarnaast zijn opdrachtgevers voorzichtiger geworden en nemen ze vaker het incassotraject zelf op zich. Desondanks heeft GGN de stijgende lijn in incassoresultaten voor haar klanten in boekjaar 2010 voort weten te zetten.

Ondanks de invloed van bovengenoemde externe factoren is het bedrijfsresultaat uitgekomen op EUR 10,2 miljoen, met een operationele marge van bijna 11% (t.o.v. het bruto-omzetresultaat). Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de non-cash amortisatie van goodwill, die hoofdzakelijk is gerelateerd aan de inbreng van de partnerorganisaties in de fusie.

Als hierbij ook wordt gecorrigeerd voor de eenmalige kosten ten bate van het fusietraject dan heeft GGN operationeel naar tevredenheid gepresteerd. De nettowinst waarin alle kosten zijn meegenomen, kwam uit op EUR 3,0 miljoen over 2010.

Financiële positie
Illustratief voor de gezonde financiële positie van GGN is dat door het jaar 2010 heen de geconsolideerde bewaarplicht van derdengelden doorlopend ruim positief is geweest. De solvabiliteit per einde boekjaar komt net uit onder de 30%. Een resultaat waar GGN trots op is.

Kasstroom, balans en ratio's 2010 2009

Kasstroom (EUR miljoen)
Kasstroom uit operationele activiteiten
5,4 2,4
Kasstroom uit financieringsactiviteiten
-14,5 19,1
Kasstroom uit investeringsactiviteiten
-1,3 -6,3
Vermogen (EUR miljoen)
Balanstotaal
294,2 286,1
Eigen vermogen
78,9 82,5
Nettowerkkapitaal
35,4 42,1
Geïnvesteerd vermogen
107,5 119,0

Medewerkers
Gemiddeld aantal medewerkers (FTE)
1.175,0 1.076,0
Personeelskosten (incl. overige personele kosten) (EUR miljoen) 58,7 54,4

Ratio's (%)
Bedrijfsresultaat voor afschrijving (goodwill)
10,8 13,0
Bedrijfsresultaat na afschrijving (goodwill)
6,9 8,8
Nettowinst op bruto-omzetresultaat
3,2 4,8
Solvabiliteit
28,6 31,4
Liquiditeit
1,2 1,3

Overige kengetallen (EUR miljoen)
Geïncasseerde geldstromen boekjaar (geschat)
910 900

Nettowerkkapitaal = Vlottende activa incl. liquide middelen -/- Vlottende passiva
Geïnvesteerd vermogen = Vaste activa + Nettowerkkapitaal Solvabiliteit = (Eigen vermogen + Achtergestelde leningen) = Garantievermogen/Balanstotaal
Liquiditeit = (Vlottende activa / Kort vreemd vermogen)

Eenwording en synergie
Binnen GGN is er in 2010 intensief doorgewerkt aan de eenwording van de organisatie na de fusie in het jaar daarvoor. We zien een alsmaar toenemende synergie tussen regio's, bedrijfsonderdelen en medewerkers. De steeds nauwere samenwerking tussen corporate bedrijfsonderdelen en regio's begint vruchten af te werpen, waardoor kwaliteit, efficiëncy en effectiviteit van de dienstverlening verder verbeteren.

Het succes van de fusie heeft voorts geleid tot schaalvergroting en bijbehorende volumen, die het voor GGN mogelijk maken naar de voorkant te verschuiven in de klantketen, richting het ontstaan van een vordering. Deze verschuiving leidt niet alleen tot ontwikkeling van nieuwe diensten, maar ook tot meer aandacht voor de achterliggende oorzaken van betalingsproblemen. GGN rekent het tot één van haar maatschappelijke taken om te voorkomen dat mensen financieel in de problemen raken. Dat deze missie wordt herkend en erkend, blijkt wel uit het feit dat GGN inmiddels een gewaardeerd gesprekspartner is bij diverse organisaties die zich bezig houden met onder andere schuldenproblematiek.

Doelstellingen en vooruitzichten
De belangrijkste opdracht voor 2011 is aandacht voor alle stakeholders: - Als gesprekspartner en adviseur voor onze klanten door proactief in te spelen op wensen en behoeften, door trends te signaleren en door producten en diensten te ontwikkelen die passen bij een toekomstbestendig creditmanagement proces.
- Als maatschappelijk betrokken partner door onze expertise in te zetten in het terugdringen van de schuldenproblematiek in Nederland. - Als betrokken werkgever die haar medewerkers weet te verbinden met elkaar en met een
gezamenlijk gevoelde missie. Die bovendien voorbereid is op de veranderende eisen die aan werkgevers worden gesteld als gevolg van bijvoorbeeld de vergrijzing en 'het nieuwe werken'. - En tot slot vanuit het door de aandeelhouders in de organisatie gestelde vertrouwen.

In 2011 zal onder andere (verder) worden gewerkt aan: - verdere optimalisatie van de operationele processen; - harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden;
- de verdere implementatie van risicomanagement.

Over GGN
GGN is de grootste creditmanagement organisatie in Nederland. Bij GGN werken zo'n 1500 medewerkers, waarvan meer dan de helft als incassospecialist. Daarnaast zijn er 150 (kandidaat) gerechtsdeurwaarders en 55 juristen. GGN is met 28 vestigingen actief in het hele land en biedt als enige partij op landelijk niveau full service creditmanagement: minnelijke incasso en gerechtelijke incasso binnen één organisatie, met eigen kantoren. Maar ook het uit handen nemen van facturatie, het volledige debiteurenbeheer, advies bij het inrichten of verbeteren van het creditmanagementproces, detachering, training en opleiding van debiteurenbeheerders, incassomedewerkers en gerechtsdeurwaarders. De missie van GGN is het verhogen van het ondernemersrendement van haar opdrachtgevers door het voorkomen, beheersbaar maken en terugdringen van debiteurenrisico's.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.ggn.nl
Bijlage:
* persbericht ggn jaarcijfers 2010 21-6-2011pdf




Razende Robot Reporter