Rijksoverheid


Onze Referentie DZO/057-2011 Uw Referentie 2011Z11476

Datum 21 juni 2011

Beantwoording vragen van het lid Timmermans over politiegeweld tegen homo's in Moskou Geachte Voorzitter, Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Timmermans over politiegeweld tegen homo's in Moskou. Deze vragen werden ingezonden op 31 mei 2011 met kenmerk 2011Z11476.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Pagina 1 van 3



Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Timmermans (PvdA) over politiegeweld tegen homo's in Moskou.

Directie Zuidoost en OostEuropa Onze Referentie DZO/057-2011

Vraag 1 Kent u de berichten over politiegeweld tegen homo's bij een demonstratie voor gelijke rechten in Moskou? 1) Antwoord Ja. Vraag 2 Deelt u de mening dat de Russische autoriteiten handelen in strijd met hun internationale verplichtingen, met name zoals aangegaan in de Raad van Europa, door vreedzame demonstranten met geweld uit elkaar te slaan en door de systematische discriminatie van homo's? Antwoord Ja, de Russische autoriteiten zijn door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens ook verplicht om homo-demonstraties toe te staan. Vraag 3 Bent u bereid rechtstreeks en via de EU de Russische autoriteiten aan te spreken op hun internationale verplichtingen betreffende zowel het recht op demonstratie, evenals de gelijkberechtiging van homo's? Antwoord Zowel bilateraal als in EU-verband dringt Nederland bij de Russische autoriteiten aan op het belang van de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. Zolang de situatie in Rusland hier aanleiding toe geeft zal Nederland dit blijven doen. Daarbij zijn de internationale verplichtingen, zoals door Rusland onder andere aangegaan in het kader van de Raad van Europa, en de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens leidend. De EU heeft tijdens de EU-Rusland mensenrechtendialoog op 4 mei jl. er bij de Russische zijde op aangedrongen een vergunning te verlenen voor het houden van de Gay Pride in Moskou. Vraag 4 Bent u tevens bereid een duidelijke veroordeling uit de spreken, wederom rechtstreeks en in EU-verband, van het optreden van de Russische politie? Zo nee, waarom niet? Antwoord Hoge Vertegenwoordiger Ashton heeft namens de EU op 11 mei jl. haar zorgen geuit m.b.t. de situatie van de LGBT-gemeenschap in Ruslandi. Nederland steunt deze verklaring en voorgaande verklaringen die de Russische autoriteiten oproept het recht op demonstraties van minderheden te respecteren. LGBT-rechten vormen voor mij een van de speerpunten in het mensenrechtenbeleid ten aanzien van Rusland. In dit kader steunen de Nederlandse Ambassade in Moskou en het Consulaat Generaal in Sint Petersburg op verschillende manieren (financieel en door aanwezigheid bij bijeenkomsten) Pagina 2 van 3



organisaties die zich op constructieve wijze inzetten voor de rechten van de LGBTgemeenschap.

Directie Zuidoost en OostEuropa Onze Referentie DZO/057-2011


1) Radio 1

i

http://euobserver.com/890/32318

Pagina 3 van 3






---- --