Groen!

Voldoet Brussels rampenplan bij nucleair incident?

door Annemie Maes (Brussels parlementslid) op 20 juni 2011 in "Klimaat en energie"

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt officieel op 'veilige' afstand van de Belgische kerncentrales. De Belgische normen voor een evacuatiezone bij een eventueel incident bedragen amper 10 km, hoewel al jaren 30 km wordt aanbevolen door een onderzoekscommissie over nucleaire veiligheid. Brussel ligt op slechts 50 km van de kerncentrale van Doel en op 70 km van die van Tihange. Ter vergelijking: Tokio, waar mensen massaal veiligere oorden hebben opgezocht vanwege gezondheidsrisico's, ligt op 240 km van Fukushima.

In de commissie binnenlandse zaken vroeg Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen!, de Minister-President wat ons Gewest zou doen in het geval van een nucleaire ramp. Beschikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over een rampenplan bij nucleaire incidenten? Waaruit bestaat dat plan? Wie heeft de leiding? Werkt men samen met het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle (FANC) voor het updaten van de informatie en de noodplannen?

Picqué bleef eerder koeltjes in zijn reactie. Een korte samenvatting van zijn antwoord: Er is een koninklijk besluit dat dit allemaal regelt. Wettelijk gezien heb ik er niets mee te maken. Maar de dag dat er zich een ramp voordoet, zal Picqué, en overigens alle Brusselaars, wel betrokken partij zijn. Hoe dan ook moeten er toch afspraken worden gemaakt met de federale overheid over de beschikbaarheid van jodiumtabletten voor de volledige Brusselse bevolking, moeten de burgers geïnformeerd worden over mogelijke radioactieve besmetting, moeten mensen op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen van een nucleaire ramp, etcetera etcetera.

Annemie Maes: "Het betreffende KB is 8 jaar oud. Er is een update nodig. Uit de ramp in Fukushima moeten de nodige lessen worden getrokken. En als de federale overheid dat niet doet, is het onder andere aan de minister-president om de veiligheid van zijn burgers te garanderen, en de federale overheid te verzoeken het huidige KB te updaten. Het dateert van 2003 en volstaat niet als we ooit met een ramp worden geconfronteerd."

Maes diende haar vraag in maart in, naar aanleiding van de ramp in Fukushima. "Ondertussen zijn we drie maanden verder. Ik hoop dat de reactie van het gewest bij een nucleaire ramp wat sneller komt dan zijn huidige reactie op mijn vraag over dit onderwerp" eindigt Maes met een boutade.
Annemie Maes

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=117615674993143&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-voldoet-brussels-rampen plan-bij-nucleair-incident_2225.aspx&send=false&layout=standard&width=4 50&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Annemie Maes -