Provincie Noord-Holland

Resultaten ILG-gebied Amstel, Gooi en Vechtstreek in kaart gebracht

20 juni 2011 -

De periode 2007-2013 van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) is over de helft. Dat vond de gebiedscommissie Amstel, Gooi en Vechtstreek een goed moment om eens na te gaan wat de stand van zaken is.

In de brochure `ILG Amstel, Gooi en Vechtstreek Goed Op Koers' leest u welke bijdrage de ILG-gebiedscommissie in de afgelopen vier jaar als adviseur aan Gedeputeerde Staten (GS) heeft geleverd aan de ontwikkeling van het landelijk gebied in deze regio. Ook kunt u per ILG-doelstelling en per deelregio nalezen wat de resultaten zijn geweest op het gebied van natuur, landschap, water, landbouw, recreatie en sociaaleconomische vitalisering van het platteland.

Zichtbare resultaten
Naast cijfermateriaal over geleverde prestaties in het landelijk gebied, over bijvoorbeeld het aantal aangelegde hectares natuur- en recreatiegebieden, bevat deze brochure ook een aantal beschrijvingen van interessante initiatieven en projecten die in deze eerste vier jaar van het ILG van de grond zijn gekomen. Voorbeelden zijn: de aanleg van 24 kilometer fiets en wandelpaden in de Noordelijke Vechtstreek, het opstellen van een leidraad voor gemeenten om verbreding van de landbouw makkelijker te maken en de aanleg van een ecocorridor in het 't Gooi.

Bestuurlijke regiobijeenkomsten
Onderdeel van het in kaart brengen van de inspanningen van de commissie was een tweetal bestuurlijke regiobijeenkomsten met raadsleden uit de streek. Doel van deze bijeenkomsten was om van bestuurders te horen wat ze vinden van het werk van de commissie en van de geleverde prestaties.

Vooruitblik 2007-2013
In de brochure is ook een vooruitblik naar de tweede ILG-periode opgenomen. De commissie ziet voortzetting van de samenwerking in het gebied als een belangrijke succesfactor voor resultaten in de toekomst. Bij het verschijnen van deze publicatie is echter nog niet goed duidelijk welke gevolgen de rijksbezuinigingen op natuur en recreatie hebben voor projecten in het landelijk gebied.

Het ILG en de gebiedscommissie
In 2007 draagt het Rijk de verantwoordelijkheid voor het landelijk gebied over aan de provincies. Met dit Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) komen er duidelijke afspraken over de doelstellingen die tot 2013 gelden voor het landschap, natuur, water, landbouw, recreatie en sociaaleconomische vitalisering van het platteland. Noord-Holland wordt ingedeeld in zeven ILG-regio's met elk hun eigen gebiedscommissie. De gebiedscommissies adviseren Gedeputeerde Staten. Ze zorgen ervoor dat projecten worden aangejaagd en uitgevoerd, en waar mogelijk zorgen ze voor afstemming en synergie. De gebiedscommissies houden de voortgang in de gaten en lossen knelpunten op. Ook adviseren ze GS over oplossingen.

Meer informatie?
Heeft u vragen over de inhoud van deze brochure? Of wilt u een papieren exemplaar ontvangen? Neem dan contact op met het ILG-Gebiedsbureau AGV (023-514 3928).

N.B. In de brochure is een van de namen van de fotografen per vergissing niet opgenomen. Marieke Adrichem is de maker van de foto op de voorpagina (Amstelland) en de foto's op pagina 24.
* ILG - resultaten 2007 t/m 2010 (pdf - 2,12 mb)
---